Redactor

Femeia, sărbătorită la Uniunea Armenilor din România, Sucursala Bacău!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

O femeie este asemeni unei primăveri, înflorește atunci când este iubită, apreciată, respectată. O femeie este puternică chiar și atunci când viața o îngenunchează, ea luptă, câștigă o luptă, câștigă un război, sensibilă și în același timp ca o rocă dură care se șlefuiește în timp, rezistând intemperiilor pe care le întâlnește în calea sa. Femeia frumoasă încântă ochiul, femeia înțeleaptă încântă rațiunea, femeia pură încântă sufletul, trebuie doar să o descoperi, să o înțelegi. Dar cine înțelege o femeie? ar spune unii. E ca o carte bună, o citești de mai multe ori, descoperi mereu o alta, o doză de mister care planează deasupra ei, a lumii ei de multe ori neînțeleasă…

Ca în fiecare an, femeia a fost sărbătorită la Uniunea Armenilor din România Sucursala Bacău, pe 10 martie, o zi de primăvară  cu parfum de zambile proaspăt înflorite în verdele crud al anotimpului boem.

Cuvântul de deschidere a fost făcut de către doamna Dana Ghenadi, de origine armeană, care a îmbrățișat cu urări și gânduri calde toate doamnele din comunitate și nu doar.

Manifestarea a continuat prin cuvântarea părinteleui Petru Dinu, încântnd astfel audiența cu amânunte interesante privind istoria armenilor, poziția femeii în comunitatea armenească, în societate, oferind apoi mărțișoare florale, trandafiri roșii, simbol al prețuirii și iubirii, tuturor doamelor aflate la eveniment, aducând un plus de culoare și un zâmbet de fericire pe chipul senin al doamnelor și domnișoarelor.

Spre încântarea tuturor invitaților, această zi aniversară a fost însoțită de muzică și poezie prin participarea actorului Valentin Braniște, a poetei-pictor Tinca Tamaș, a poetei-pictor SElena Cristina și a cantautoarei Angela Șipoș, aceștia susținând un recital de poezie din creațiile proprii și nu numai, cât și un moment muzical, compoziții proprii, susținut de Angela Șipoș  și  SElena Cristina, muzica aparținând Angelei Șipoș. Un moment artistic plin de emoție și de  sensibilitate care a crescut vibrația sufletelor la unison, stârnind lacrimi în colțul ochilor, zâmbete de fericire, bineînțeles subiectul principal fiind femeia.

A urmat cina aniversară, nu înainte ca părintele Petru Dinu să țină o slujbă religioasă și să dea binecuvântare divină bucatelor pline de savoare, bucate cu tradiție armenească, dulciuri, un strop din licoarea lui Bachus și bună dispoziție. S-a cântat, s-a dansat sub semnul iubirii și al prieteniei, s-a socializat, s-au schimbat impresii. Bucuria a fost la loc de cinste, la ea acasă, în Casa Armenească. Amfitrionul acestei manifestări a fost, ca întotdeauna, președintele Uniunii Armenilor, sucursala Bacău, Vasile Agop, mereu deschis la frumos, la acte culturale, la a aduce bucurii în sufletul oamenilor, în sufletul celor prezenți.

Cu multumiri pentru organizare și implicare pentru frumosul dăruit, să ne revedem la mai multe primăveri în pace și armonie în Casa Armenească.

Femeie, Desfrunzește-te, femeie Frumoasă și senzuală, Dragostea să-ți reînvie, Să miroși a primăvară! Sărutul fie-ți fierbinte, În păr să îți crească flori, Raze pure de lumină Să te trezească în zori. Să fii veșnic talismanul Veșniciei dintre noi, Lași în urma ta sămânță, Din pământ răsară sori. Și banală și sublimă Într-o lume de defecte, Radiezi de bucurie, …anonimă și perfectă! De pe trupul tău de fată Când la vale versuri curg, Ești lacrimă și lăcată, Ești stăpânul Demiurg!
versuri SElena Cristina  
Frunza de Arțakh În Nagorno mărțișoarele stau strivite de schijele dronelor Karabakh-ul își prepara ultima cafea la nisip. O văduvă jelește la duduc arbori dezrădăcinați genealogic E primăvară! a înflorit Arțakh-ul Un orfan dansează singur Vartavar Se stropește cu apa de la cișmeaua smulsă de bombe Firimituri de lavash cad din ciocul vrăbiilor Radio Erevan nu mai are chef de glume În 40 de zile nici un Musa-Dagh nu postește Mărșăluim prin lume și nimeni nu vrea genocidul nostru in programa școlară. Mamele așteaptă la vămi Să-și treacă copiii exilați din flori Rodia plânge din nou E sânge  uscat pe morminte profanate La știri războiul asta nu aduce încasări . Pe Ararat Noe se pregătește de resetare Martie încă e umbra lui februarie Un nou exil se întrevede la orizont Tigran își ascute spada Un simultan de șah cu îngerii păzitori.
Versuri Valentin Braniște

Cristina Elena Stoica, membru simpatizant al U.A.R. Sucursala Bacău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *