Simona Paula Dobrescu

NOTE DE CĂLĂTORIE DIN TOSCANA –  ITALIA | San Gimignano: Convento di Monte Oliveto Minore

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
Domul din San Gimignano

Cine vizitează Italia, chiar dacă are puțin timp la dispoziție, ar trebui  totuși să nu renunțe să facă un popas la  San Gimignano.

Atracție turistică din regiunea italiană numită Toscana, este situată la jumătatea drumului ce leagă Florența cu Siena. Este vorba de o adevărată “bijuterie”ce aparține patrimoniului UNESCO din 1990, înălțată în mijlocul dealurilor regiunii și locuită din timpuri  străvechi de către etrusci. Exportă vinul local denumit Vernaccia, ulei de măsline și șofran și încântă ochiul prin frumusețea artei dezvăluită de istoria locală. Centrul istoric a rămas intact, este bine îngrijit și organizat din punct de vedere turistic.

Anticul orășel fortificat este caracterizat  de impunătoare turnuri medievale (1300) construite de familiile nobililor autohtoni, ca simbol de putere și bunăstare. Din cele 72 construite, azi au rămas doar 14. Numele său derivă de la cel al Episcopului  Gimignano din Modena, care așa cum povestește legenda, urcându-se pe zidurile ce înconjoară localitatea, s-a impus prin prezența și autoritatea funcției sale, reușind să izgonească hoardele de barbari, putând  în acest fel să salveze ținutul și  populația.

Se intră în localitate prin Poarta San Giovanni, se străbate  pe jos strada principală cu același nume, atrage atenția Palatul nobiliar Pratellesi ( 1300) în care se găsește Biblioteca comunală,  Palat care de 30 de ani  a devenit  și sediul evenimentului anual : International Summer School on Religion ,la care și eu particip de foarte mult timp.

La doi pași de  Piața Cisternei ( 1287 ) se găsește Domul (secolul al X- lea), Palatul primăriei ( 1288) cu Muzeul civic  Pinacoteca și Torre Grossa ( secolul al X- lea) Turnul cel mai impunător din localitate, de 54 m. Ori de câte ori poposesc la San Gimignano găsesc ospitalitate la Mânăstirea Sfântului Augustin , alăturată Bisericii cu același nume, Sant’Agostino, construită în 1290 în stil romanic – gotic și consacrată în 1298. Am încercat să descriu pe scurt frumusețea și caracteristica acestor locuri, documentând cu fotografii cele povestite în aceste rânduri.

Anul acesta am descoperit nu departe de San Gimignano, doar la câțiva km distanță, se poate merge pe jos, sau cu un microbuz local, în punctul denumit Monte Oliveto Minore, un complex religios , dedicat Adormirii Maicii Domnului [ Santa Maria Assunta] fondat în 1340 și mărit în 1458. Fațada mănăstirii este din piatră , partea de jos prezintă un pridvor (portic) pe coloane iar în rama porții se poate vedea o frescă atribuită lui Vincenzo Tamagni ce o reprezintă pe Maica Domnului  cu doi călugări.

Complexul religios a fost închis pentru o lungă perioadă de timp. A fost redeschis în urmă cu 2- 3 ani. Am vorbit  cu paznicul  de origine braziliană, Carlos Vittori, care locuiește în loco cu soția și care este tatăl unui călugăr ce aparține congregației olivetane, în grija căreia se găsește atât Monte Oliveto Minore din San Gimignano,  cât și Bazilica San Miniato al Monte și mânăstirea alăturată, din Florența ( vezi articolul subsemnatei di 24 septembrie 2022: NOTE DE CĂLĂTORIE /FLORENȚA: Bazilica San Miniato al Monte).

Am admirat interiorul bisericii abației, am intrat și în sacristie, am coborât într-o încăpere subterană, un fel cămară unde odinioară se păstrau proviziile de ulei și vin, m-am oprit în  fața unei fresce din chioșcul mânăstirii ” Răstignire” atribuită pictorului italian Benozzo Gozzoli (1420-1497).

În timpul perioadei Evului Mediu , este documentată în Italia prezența armeană, în mod deosebit în regiunea citată mai sus, Toscana.Este vorba mai ales de ecleziastici, duhovnici, de obicei călugări, ce aparțineau ordinului bazilian, cei ce adoptaseră regula Sfântului Vasile cel Mare. S-au stabilit într-o serie de localități considerate strategice pentru pelerinii care se duceau la Roma. După secolul al XV-lea și al XVI- lea este documentată și prezența unor negustori și călători armeni, de la care ne-au parvenit povestiri și informații despre orașele din Toscana, fie că s-au stabilit pe acele meleaguri, fie că erau în trecere.

Și la San Gimignano este semnalată prezența unei mânăstiri de călugări baziliani, Monte Oliveto Minore, de origine armeană,povestește legenda, care cu trecerea timpului vor adera ordinului olivetan ( Alessandro Orengo, << Gli Armeni in Italia ed in particolare in Toscana nel Medio Evo ed altre>>, Mélanges de l’Ècole francaise de Rome – Moyen Âge, 130-1 2018.)

Am întâlnit turiști încântați și interesați din Germania și Ungaria ,o pereche originară chiar din România, Satu Mare.

Simona Paula Dobrescu