Arhiepiscopia Armeana

Simpozion Internațional „Armenia at the Crossroads”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 24 aprilie, în București, Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FSPUB) a organizat un Simpozion Internațional întitulat „Armenia at the Crossroads”, în colaborare cu Centrul de Studii al Culturii și Civilizației din Erevan, Institutul de Studii Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu, Academia Română și CEREFREA Villa Noel. Conferința a beneficiat de sprijinul Ambasadei României la Erevan și al Ambasadei Armeniei la București, fiind finanțat și de către The German Marshal Fund al SUA prin Black Sea Trust for Regional Cooperation.

În prima parte a conferinței, au luat cuvântul Excelența Sa Dl. Tigran Galstyan, Ambasadorul Armeniei în România, împreună cu Dna Oana-Valentina Suciu, prodecan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, Dl. Cătălin Avramescu, director al Institutului de Studii Politice și Relații Internaționale, Academia Română.

Fără a intra în detalii, putem menționa că la Simpozionul Internațional au participat profesorii invitați armeni: Avetis Hadjian, Erik Davtyan, Anna Gevorgyan, Babken Matevosyan, precum și profesorii români din diverse domenii, care au abordat temele zilei: relațiile diplomatice, situația actuală din Armenia, identitatea armeană, influențele armenești și georgiene în arhitectură ecleziastică românească, politica contemporană, războiul din Nagorno-Karabagh, Georgia și conflictul din Nagorno-Karabagh, relațiile cu Caucazul de Sud după acel război, Iranul și Caucazul de Sud, relațiile Ruso-Chineze, securitatea regională în Caucaz etc… Bineînțeles, atunci când profesorii din domeniul respectiv se adună și încep să discute despre politică, relații internaționale și în ce stare se află lumea, discuțiile se extind precum și opiniile diferă deseori.

Trebuie menționată data conferinței, 24 aprilie, ziua în care toți armenii din lume comemorează Genocidul Armean. Deoarece, descutând situația conflictelor actuale, nu putem trece peste evenimente, săvărșite în anul 1915 și ideologia panturcismului, care este prezentă în continuare și în zilele noastre. Războiul din Nagorno-Karabagh ne arată că țările vecine – Turcia și Aizerbaidjan, își mențin încă ideologia respectivă.

Extinzându-ne viziunea, vedem și conflictul din Ucraina, implicarea țărilor ca Georgia, Iran, Rusia și America, și încercăm măcar puțin să înțelegem politica pe care o practică acum și să anticipăm cum va arăta harta nouă geopolitică a lumii și, mai ales, harta a Caucazului de Sud.

Arhiepiscopia Armeană din România adresează felicitările Facultății de Științe Politice pentru organizarea acestei conferințe, cu o apreciere specială pentru Dna Oana-Valentina Suciu și tuturor profesorilor și participanților, pentru efortul depus și pentru clarificările aduse. Într-o perioadă în care avem nevoie de transparență, aceste discuții sunt esențiale. Prin intermediul conferințelor de acest gen, oamenii pot avea o înțelegere mai corectă a trecutului și a prezentului armeniilor și a Armeniei.

Biroul de presă al Arhiepicopiei Armene din România