Arsen Arzumanyan

IAȘI / Simpozionul „Asachi și armenii”, ed. a II-a

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Luni, pe 11 decembrie, în incinta Palatului Braunstein din centrul Iașiului, sucursala Iași a Uniunii Armenilor din România (președinte – Maricel Agop), în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a organizat simpozionul anual prilejuit de oferirea Premiului “Gheorghe Asachi” unei personalități moldave, prietenă a comunității armene.

Simpozionul a fost condus de Varujan Vosganian, președintele UAR. Despre activitățile lui Asachi în diferite domenii a vorbit Prof. univ. dr. Niculai Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice, iar Dr. Arsen Arzumanyan a prezentat documente de arhivă despre originea armeană a lui Asachi, dar și cărțile armenești tipărite în tipografia lui Asachi, „Albina”. Au mai ținut discursuri și doamna Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, Prof. Ioan Iațcu, Prof. Antonio Pătraș, Prof. univ. dr. Dan Chițoiu și Prof. Doina Calistru.

Premiul Gheorghe Asachi a fost oferit, de către Uniunea Armenilor din România, domnului Prof. univ. dr. Daniel Condurache, membru-corespondent al Academiei Române, pentru merite deosebite în promovarea culturii armene.

Menționăm că tatăl preot al lui Asachi, Lazăr, se trăgea din vechea familie armenească Asachievici. El a fost botezat în biserica armeană, mai târziu a fost hirotonit preot ortodox în Rusia și ulterior s-a mutat la Iași. Mai mult, preotul Lazăr vorbea rusă, română și armeană. Cât despre Asachi, acesta a avut un rol neprețuit în mișcarea națională armeană din Iași în anii 1840-1850 și în funcționarea școlii armenești „Haigazian” din oraș.

Arsen ARZUMANYAN

One Response to IAȘI / Simpozionul „Asachi și armenii”, ed. a II-a

  1. Isadora December 14, 2023 at 10:34 pm

    Felicitari pentru tot!