Redactor

Târgul Internațional de Turism de la Berlin | Noile tendințe pe plan mondial

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ITB Berlin – Omanul Host Country; Albania-turismul ecologic de înaltă calitate; trendurile din Armenia, România, Republica Moldova și Arabia Saudită

Pe 4 martie a avut loc ceremonia de deschidere a celui mai mare târg de turism din lume. După ce anul trecut Georgia a fost Țara Anului, actuala ediție ne invită să descoperim Omanul. Pe imensa scenă cu un backdrop de LED, imagini a diverselor peisaje și atracții culturale au fost prezentate spectatorilor, Omanul se prezintă ca o țară care pune accentul pe energia verde și turismul sustenabil. Precum unui modern Aladin, noi meleaguri erau arătate pe scenă, după fiecare poartă care se deschidea. ITB-ul este foarte scurt, 5-7 martie, numai 3 zile, urmând un nou trend, cele doua zile în plus unde și consumatorii aveau acces a picat, târgul este numai pentru profesioniștii din industria de turism.

Paralel cu ziua de deschidere a ITB- ului dedicată presei și invitaților de onoare și ambasada Croației a organizat o recepție pentru promovarea țării.

Cea mai prestigioasă expoziție de turism din lume a revenit la Berlin cu un nou slogan „TOGETHER“. Anul trecut ITB-ul revenise după o absență de trei ani cu multe schimbări, cum exprima de altfel, și sloganul ales „CHANGE”.

Cea mai evidentă schimbare care este menținută și la actuala ediție este excluderea publicului/consumatorilor de la evenimente și scurtarea duratei Bursei Internaţionale de Turism pe o durată de trei zile, supraîncărcate de altfel + ziua destinată deschiderii oficiale cu țara invitată.

HOST COUNTRY – Oman

Host Country a fost la actuala ediție Omanul care a impresionat pe 04.03 numeroșii participanți din corpul diplomatic, presa internațională și politicieni germani cât și de peste hotare. Un show fabulos, un copil a pășit pe scenă în fața unui LED de dimensiuni gigantice de aproximativ 100 m lungime iar în fața lui se deschideau porți și de fiecare dată descopeream noi peisaje ale Omanului. Precum unui tânăr Aladin care se afla în fața unor porți închise și care rostește „abracadabra“ la care  porțile se deschid spre un tărâm  necunoscut care pare a face parte din basmele  din 1001 de nopți, pe parcursul show-ului descopeream treptat frumusețea și diversitatea Omanul care față de celalte țări arabe deține și zone muntoase unde chiar plouă.

Noutăți

Actuala ediție s-a adresat din nou exclusiv specialiștilor din industria turismului, iar ITB-ul va rămâne și pe viitor conform declarațiilor lui Dr. Mario Tobias, un salon B2B pe o perioada de 3 zile, iar elementul B2C eliminat. „Doarece aceasta este dorința expozanților“ îmi explica Tobias, noul CEO Messe Berlin. Astfel în ultimele două zile publicul din nou a lipsit. Potrivit conducerii târgului, peste 90% din spațiu a fost folosit de 5.639 de expozanți din 180 de țări.

România și Republica Moldova

România care lipsea în 2023 a revenit la ITB cu 40 de operatori și agenții de voiaj la pavilionul național.  Republica Moldova este prezentată anul acesta de 15 reprezentanți ai industriei turismului  printre care: autorități publice centrale și locale, asociații profesionale de turism, agenți de turism, hoteluri, pensiuni, vinării,  și operatori de transport avia.

Salonului Dunărean de la Berlin

La data de 7 martie, în ultiima zi a târgului atât Romania cât și Republica Moldova au participat alături de Slovacia, Bulgaria, Croația, Bosnia-Herțegovina și Serbia cu standuri de țară la noua ediție a Salonului Dunărean de la Berlin, organizat tradițional în marja Bursei Internaționale de Turism (ITB), în incinta reprezentanței landului federal Baden-Württemberg. 

La cea de-a noua ediție a Salonului Dunării au luat parte aproximativ 400 de invitați, din rândul corpului diplomatic acreditat la Berlin, publicului berlinez și membri ai diasporei moldovenești sau românești. Pentru standul de prezentare al Republicii Moldova conducerea Oficiului Național al Turismului din Republica Moldova, Directorul general interimar Valentin Ceban și directorul departamentului de marketing Mtvarisa Luchian au cooptat artiști și artizani din diasporă cum ar fi KurtuKunst și grupul de inițiativă Șezătorie – Artă și tradiție.

Standul RM a fost vizitat de domnul Rudi Hoogvliet, secretar de stat și reprezentant plenipotențiar al landului Baden-Württemberg pe lângă guvernul federal, care a apreciat ofertele turistice și produsele tradiționale expuse.

Arabia Saudită cu cel mai mare pavilion național

Pavilionul național al Arabiei Saudite a fost alături de cel al Omanului cel mai impozant. Organizatorii Arabiei Saudite și-au asigurat cel mai mare stand la ITB pe o suprafață de 500 de m². Ei prezintă un masterplan turistic care se adresează turiștilor din categoria lux și ultra lux! Arabia Saudită deține cel mai mare buget. „Suntem cel mai mare investitor în industria turismului cu 800 de miliarde de dolari” – declara Hazmi Al Hâzim la conferința de presă la ITB în 2023. Tema sustenabilității a fost prezentată în mod convingător, iar standul răsplatit cu trofeul suprem la ITB în 2023. Conform declarațiilor lui Hathem, organizatorul pavilionului. întregul stand a fost reutilizat la actuala ediție, chiar covorul după ITB 2023. Într-adevăr impresionant! Alte atracții rămân în continuare NEOM și Red Sea Development.

Armenia

Pavilionul turistic național al Armeniei a fost foarte frumos și de această dată și separat de cel al agresorului Azerbaidjan care se afla într-o alta hală, față de 2023 când Armenia și agresorul erau practic vecini în aceeași hală. Am trecut pe la standul agresorului constatând că nu era frecventat unde mi-a atras atenția o hartă a Azerbaidjanului cu regiunea Arțakh. ( vezi harta)

La standul armenesc au fost prezenți tour-operatori, mai precis 10 la număr, o mare reducere în comparație cu standul Armeniei în 2023 cu 24 de expozanți. Chiar Sisian Boghossian, noua directoare a Comitetului Sectorial de Turism al Armeniei pe care o cunoscusem la ediția anterioară lipsea la ITB. Ne aducem aminte de ITB 2023 și de avertizarea pe care Messe Berlin [organizatorul târgului] a transmis-o colegei sale, Flora Atoyan, de a nu promova în nici un fel Arțakh-ul la standul Armeniei pe perioada ITB.

La fel și Naira Tovmasyan de la Just Travel cu care am comunicat prin whatsapp mi-a spus că a optat pentru a nu participa anul acesta la ITB preferând ATM-Arabian Travel Market Dubai.

Cu Sisian Boghossian la pavilionul Armeniei în 2023

Discutam în 2023 cu Boghossian despre noul branding pentru promovarea Armeniei „Armenia the hidden track“ și modalități de a atrage turiști, de exemplu prin cooperare cu bloggeri și influenceri, și noi forme de marketing. Acest branding a rămas și la actuala ediție. „The hidden track” această modernă abordare de marketing merge în 4 direcții: gastronomie, cultură, natură și aventură pentru a atrage turiștii. Pagina oficială este www.armenia.travel !

La stand o artistă armeancă cosea covoare. Altfel nicio altă activitate pentru a atrage. Totuși pavilionul era foarte frecventat. Mai erau și dulciurile Grand Candy, care și-au schimbat design-ul și nu se mai numesc Grand Candy. Față de anul trecut, când a fost organizată o degustare de ceaiuri și vinuri acompaniate de dulciurile Grand Candy, cu toate că și aceea mi s-a părut mai mult improvizată, deoarece organizatorii standului nu s-au adresat jurnaliștilor. Din nou nici-o conferință de presă nu s-a ținut, aceasta ar fi putut pune mai bine în valoare Armenia prin noua formulă de marketing „The hidden track“.

cu Naira Tovmasyan  în 2023

Naira Tovmasyan de la Just Travel care anul trecut participase la ITB ca expozant mi-a mai spus că a optat pentru a nu participa anul acesta la ITB ci în luna mai la ATM-Arabian Travel Market Dubai. Această tour operatoare care a fondat compania Just Travel (www.justtravel.am) cu 16 ani în urmă participa anul trecut pentru prima oară la ITB cu remarcabilul slogan „Armenia, țara lui Noe“.

Care au fost noile trenduri?

De fapt nu mai sunt noi, rămân aceleași. Totul merge pe sustenabilitate și diversitate. Diversitatea și-a pus amprenta în societate și a ajuns și la ITB unde în ultima seară pe 7 martie am fost invitată la Diversity Gala la hotelul Ritz CarltonBerlin, recepție sponzorizată printre altele de agențiile de promovare a turismului din Bruxelles. Și turismul medical este în ascensiune, la fel și inteligența artificială. O noutate la ITB este însă noul segment care ține de lux. Acesta se numește Home of Luxury și se află în clădirea Marshall Hall und l-am cunoscut pe antreprenorul australian Rohit Gupta de la Taste and Travel https://www.travelandtaste.com.au/

Ne revedem la următorul ITB, datele au fost deja anunțate de Dr. Mario Tobias CEO Messe Berlin alături de Mirela Kumbaro, ministrul albanez al turismului și mediului. ITB va avea loc în perioada 4-6 martie 2025 iar Host Country va fi Albania.

Albania – turism ecologic de înaltă calitate

Alegerea surprinde, dar se pare că Albania se poziționează ca țară care se orientează către turismul ecologic de înaltă calitate. Albania este una dintre destinațiile turistice cu cea mai rapidă creștere din Europa, care acum se concentrează mai degrabă pe turismul alternativ decât pe turismul de masă, într-o mișcare care, speră oficialii guvernamentali, să contribuie la diferențierea sa de competitori.

Corespondență din Berlin de la Alice KANTERIAN