Redactor

DEPUTATUL VARUJAN PAMBUCCIAN : Declarație politică – 24 Aprilie 2024

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Grafică realizată de Varujan Pambuccian utilizând instrumente AI

Am cuvântat în toate felurile cu putință despre una dintre cele mai negre zile ale istoriei. Am vorbit de atâtea ori încât până și aerul din jurul meu a ajuns să fie modelat de amintirea acelei zile. Și m-am izbit de fiecare dată de tot felul de rațiuni înalte, de stat, care mi-au aruncat cuvintele în cele patru vânturi, pentru că niciodată, nu-i așa, nu a fost momentul pentru acceptarea că ce s-a întâmplat în acel an, 1915, și în anii care i-au urmat a fost o oribilă și condamnabilă crimă de genocid. Unii vor zice că s-a întâmplat demult, într-un imperiu care nu mai există, unui popor care e suficient de puțin numeros ca să mai conteze. Acum prioritățile sunt altele, geopolitice sunt ele și economice sunt ele și țin de traiul de azi și viața merge înainte. Acei puțin urmași ai celor și mai puțin care au reușit să scape cu viață atunci reprezintă într-o lume a numerelor mari un grăunte de care nu se poate împiedica nimeni.

Am spus, de fiecare dată, că negarea unei tragedii cum este un genocid duce la perpetuarea tragediilor și cred că niciun om nu trebuie tratat ca un punct într-o statistică și nimeni nu are dreptul să condamne pe nimeni la uitare. Mult mai practic, am spus că această condamnare la uitare permite readucerea ororilor trecutului într-un prezent în care alți oameni sunt supuși acelorași orori. Și uite că s-a întâmplat din nou, tot cu poporul armean, de data aceasta din Arțakh, de data acesta oarecum altfel, atunci când anul trecut peste o sută de mii de oameni au fost nevoiți să își abandoneze casele, școlile și bisericile, au fost nevoiți să își abandoneze viața lor, așa cum era ea, și să ia calea exilului în fața vălătucilor morții care porniseră către ei. Nu, nu au fost uciși ca cei peste un milion de armeni din Imperiul Otoman, ca o dovadă că trăim vremuri mai bune în care este suficient să ameninți cu moartea. În urma lor au rămas, ca în 1915, casele lor, școlile lor, bisericile lor și un întreg tezaur arheologic de peste 3000 de ani, ca și cel din Anatolia, care urmează a fi distrus sistematic pentru ca cei care nu au o istorie în acele locuri să își poată fabrica una.

În fața intereselor economice și geostrategice orice încercare de a face dreptate, printr-o simplă recunoaștere a ceea ce s-a întâmplat atunci și acum, pălește. O recunoaștere din aceea formală, bazată pe definiții acceptate de toată comunitatea planetei și pusă în practică doar atunci când convine, și chiar și atunci ciopârțită temeinic pentru a încăpea în patul lui Procust al intereselor. Lucrul acesta mă îndreptățește să cred, cu mâhnire, că asemenea crime se vor repeta într-o tragică recurență a crimei susținută de tăcere. Chiar dacă o mare parte a statelor lumii căreia îi aparținem a recunoscut și calificat ca genocid ceea ce s-a întâmplat atunci, aceeași mare parte a statelor lumii nu a calificat în niciun fel și s-a mărginit să condamne formal și circumstanțial ceea ce se întâmplă acum. Fără a interveni pentru a ieși din această circularitate mortală care, nu mai am nicio îndoială, se va repeta și în viitor cu complicitatea tăcerii din prezent.

One Response to DEPUTATUL VARUJAN PAMBUCCIAN : Declarație politică – 24 Aprilie 2024

  1. Alice April 23, 2024 at 11:54 pm

    Câtà dreptate ai Varujan…chiar dacà oamenii îsi astupà urechile sà nu te audà, tot trebuie sà le tipàm adevàrul în fatà…e o rusine cà România îsi întoarce capul strategic si de data asta, ca sà nu te audà !

    P.S. Grafica pe care ai creat-o se potriveste, e sumbrà, chinuitoare, ca abisul istoriei trecute…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *