SĂRBĂTORIREA ZILEI INTERNAȚIONALE A FEMEII ȘI A SFINȚILOR VARTANANȚ – CONSTANȚA 2024
Uniunea .Armenilor din România – sucursala Constanța a organizat în data de 10 martie 2024 la Hotel „Continental Forum” sărbătorirea zilei internaționale a femeii (8 martie) și sărbătoarea Sfinților Vartananț (14 martie ), într-o atmosferă plină de voie bună și căldură sufletească, la care au participat membrii comunității armene de toate vârstele. A sărbători femeile înseamnă,înainte de toate,a le dărui stima,respectul și demnitatea pe care le merită ,pentru a putea fi ele însele cele mai frumoase flori în buchetul vieții. autentice . Femeia este primăvara vieții,este anotimpul care reușește să topească într-o singură culoare toate nuanțele celor patru anotimpuri. Ziua Sfinților „Vartananț” (Sfinții „Vartanieni”) amintește de Sfântul Vartan, erou iubit de toți armenii, care a luptat alături de trupele sale de soldați armeni în epica Bătălie de la Avarayr din provincia Vaspurakan împotriva perșilor . Vartan Mamikonian a fost un comandant militar armean ,un martir și un sfânt al Bisericii Apostolice Armene și a devenit cunoscut de la bătălia din 451 d.Hr.de pe câmpia Avarayr care a garantat dreptul armenilor de a practica creștinismul. În memoria celor 1036 de eroi de la Avarayr în frunte cu Vartan Mamikonian ziua “Sfinților Vartanieni “a devenit și ziua tuturor armenilor al cărui nume este Vartan, Karekin, Horen și totodată a celor care nu au o zi onomastică în timpul anului. Chiar dacă mii de oameni au căzut în acea zi în bătălia de la Avarayr totuși este considerată o sărbătoare, pentru că ceea ce s-a întâmplat atunci nu a fost un sfârșit așa cum credeau perșii că va fi, ci a fost un început, o continuare a ceea ce Sfinții Apostoli armeni Tadeu și Bartolomeu și Sfântul Krikor Lusavorici (fondatorii Bisericii Apostolice Armene ) au semănat în inimile poporului armean.
Invitat și prezent prin binecuvântarea Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian, PC Părinte Radu Krikor Holca a transmis celor prezenți urările de bine cuvenite cu prilejul celor două sărbători și a binecuvântat masa. Ca de fiecare dată dl.Liviu Merdinian președintele Uniunii Armenilor din România –Sucursala Constanța a transmis tuturor membrilor comunității cele mai frumoase urări de sănătate și bună înțelegere.
Un moment emoționant a fost susținut de doamna Luiza Terzian care a recitat o frumoasă poezie în limba armeană a marelui poet armean Vahan Terian numită „Es u du “(„Eu și tu”). Atmosfera a fost întreținută cu melodii celebre din repertoriul național și internațional de formația Romy G Band condusă de Romeo Ispas Chircorian. Invitat special a fost Nikos Papadopoulos, un apreciat solist de muzică grecească care cu talentul și originalitatea sa a cântat la voce și la instrumentul vedetă al muzicii tradiționale grecești „bouzouki”, cei prezenți răsplătindu-l cu aplauze din toată inimă. Fie ca ziua de 8 martie să aducă tuturor doamnelor și domnișoarelor din lumea întreagă prețuirea și respectul celor din jur, să le găsească înconjurate de armonie și frumusețe ,să le dea un curcubeu pentru fiecare furtună, pentru fiecare lacrimă un zâmbet , pentru fiecare suspin un cântec dulce și un răspuns la fiecare rugăciune iar Sărbătoarea Sfinților Vartananț să aducă tuturor sănătate, optimism ,bună dispoziție, bucurii și împliniri alături de cei dragi.
LA MULȚI ANI !
Mulțumiri organizatorilor pentru această zi minunată !
Hasmig ANANIAN
Foto Alisa Avachian
Multumim, Hasmig. As vrea sa adaug ca, in conformitate cu legenda/-ele create dupa batalia de la Avarayr (Legendele inregistreaza si transmit pe cale orala fapte si intamplari adevarate, avand ca sursa istoria; insusi faptul ca ele au ramas in constiinta neamului, desi nu au fost consemnate – in scris – confirma ideea veidicitatii lor), comandantii armatei armene – mult mai putin numeroasa decat aceea persana – , au stat indelung la sfat si – considerand in mod realist – ca nu au cum sa invinga in conditiile existentei unei diferente semnificative intre numarul luptatorilor armeni si cei persani, au decis, impreuna cu toata armata, sa nu capituleze, sa nu se predea, sa lupte pana la ultimul om. A doua zi a urmat o infruntare crancena. Armenii au facut minuni de vitejie, dar in final – asa cum stabilisera – au cazut toti. Persanii n-au avut a lua nici macar un singur prizonier. Uimiti si impresionati, n-au mai putut intra in Armenia si s-au intors. Acum, judecati si d-stra: cine au fost invinsii, cine invingatorii? Considerandu-se ca in armata armeana au fost barbati cu tot felul de nume nu neaparat de sfinti si ca acestia, prin propria lor decizie s-au martirizat – deci s-au sanctificat, chiar inainte de a fi canonizati – s-a luat decizia ca la data bataliei respective, adica, de Vartanant, sa fie cansacrata onomastica tuturor acestora; deci LA MULTI ANI, Edi, Robert, Armand, Conrad, Bebe ?i toti ceilalti!