Simona Paula Dobrescu

A 67-a ediție WORLD PRESS PHOTO 2024

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cadrul a 67 a ediție  a concursului  WORLD PRESS PHOTO, pe 3 aprilie 2024 au fost anunțați câștigătorii regionali a celui mai important premiu de fotojurnalism din  lume. În concurs au fost prezentate 60.000 de fotografii și  video realizate de 3851 de participanți din 131 de țări.

Anul acesta au fost oferite în mod excepțional  două mențiuni speciale imaginilor care documentează războiul dintre Israel și Hamas. În afara războaielor, fotografiile au atras atenția asupra migrațiilor, dezastrelor ambientale, crizei climatice și pentru prima dată, relațiilor interpersonale. Au fost acordate și 6 mențiuni de onoare.

În fotografie este Parkev Kazarian, prietenul și elevul lui Rastam Effendi, refugiat de etnie armeană, în casa sa aproape de Gyumri, Armenia, 22 aprilie 2022.
Rena Effendi, Photo, National Geographic Society

Din anul 2022, categoriile de premii au devenit 4: simple fotografii, povestiri, proiecte pe termen lung și open format dedicate scurtelor documentare și altor opere vizive. În afara juriului global, fotografiile au fost examinate și de specialiștii din  cele 6 zone geografice unde au fost făcute: Africa, Asia, Europa, America, Oceania, sud-estul Asiei. Anul acesta președinta  juriului global a fost Fiona Shields, în fruntea departamentului de fotografie a cotidianului britanic “The Guardian”.

Satyrus effendi este o specie rară de fluture care poartă numele lui Rastam Effendi, un entomolog azer și tatăl fotografei Rena Effendi. A colecționat zeci de mii de fluturi în cursul vieții sale, călătorind în teritoriile dintre Armenia și Azerbaidjan. Moartea sa a coincis cu deceniile de conflict în regiunea Nagorno Karabakh. În acest proiect, fotografa, a mers pe urmele tatălui său. Rena Effendi, Photo, National Geographic Society

Fotografiile făcute deseori în situații greu de descris au evidențiat nu numai talentul fotoreporterilor, dar și calitățile personale cum ar fi:respectul, curajul și profunda sensibilitate umană, având o valență universală, ce depășește hotarele țărilor de origine. World Press Photo nu acceptă imagini generate în mod parțial sau total cu ajutorul inteligenței  artificiale. Câștigătorii finali, privind povestirile, proiectul pe termen lung, open format și fotografia anului vor fi cunoscuți  pe 18 aprilie 2024. Imaginile vor face parte dintr-o expoziție care va fi inaugurată pe 29 aprilie la Nieuwe Kerk din Amsterdam, fiind propusă după aceea în 50 de țări.

 Simona Paula Dobrescu

Mențiune specială. Un soldat al forțelor de siguranță israeliane, în zona unde se desfășura festivalul muzical Supernova la Reim, după atacurile milițiilor Hamas. 7 octombrie 2023. Leon Neal, Regatul Unit-Getty Images

Mențiune specială. O femeie ce merge printre ruinele caselor în zona din Al Zahra, din Fâșia Gaza, după un bombardament israelian,19 octombrie 2023.Mustafa Hassouna, Anadolu Images.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *