Nürnberg, capitala mondială bio!

În fiecare an, în luna februarie, Nürnberg devine punctul de întâlnire pentru oficialități, reprezentanți ai asociațiilor BIO, producători, procesatori, distribuitori și mari comercianți BIO din întreaga lume. Aici se stabilesc strategii, parteneriate și direcțîi pentru viitorul agriculturii BIOFACH este epicentrul agriculturii acologice, cel mai mare târg din lume pentru produse bio care reunește la actuala ediție 11-14 februarie 2025 peste 2.300 de expozanți din 94 de țări și atrage peste 35. 000 de vizitatori comerciali din 140 de țări. Mărcuș König, primarul din Nürnberg a reafirmat la ceremonia de deschidere pe 11 februarie, statutul orașului său drept capitala mondială a agriculturii ecologice.
Biofach pentru prima oară fară Vivaness
60 de companii de cosmetice care în anii anteriori erau promovate la Vivaness au fost anul acesta integrate în Biofach. Prin urmare multe companii din domeniul cosmeticelor ca de exemplu marca de deodorante „We love the planet“ sau multapreciata marcă germană de cosmetice „Dr. Hauck“ au lipsit completamente de la actuala ediție a prestigiosului eveniment care s-a ținut în perioada 11-14 februarie 2025. Aceasta este cea mai importantă schimbare fata de anul trecut, o mare pierdere, mai ales că Vivaness era acompaniat și de conferințe. Printre companiile care au rămas se numără și Fair Squared (www.fairsquared.com) care conform trendurilor Zero Waste și celui de a se lipsi de ambalaje de unică folosință oferă magazinelor produse cosmetice în recipiente mari, iar consumatorul se servește și-și umple recipientul său de multiplă folosință.
Armenia la BioFach
Nici în acest an Armenia nu a avut stand propriu, ultima participare cu stand național fiind în 2022 când au fost prezente 52 de firme.

Cu toate acestea reprezentanți din Armenia, Lusine Nalbandyan și Areg Galstyan au venit și în acest an pentru a lua „pulsul” ultimelor realizări pe plan mondial în domeniul agriculturii organice. Galstyan este în căutare de noi clienți, o extindere a pieții sale de desfacere. El propune o vastă gamă de plante medicinale și oferă ceaiuri. Am numărat 29 de ceaiuri, pornind de la ceaiurile obișnuite ca cel de mentă, la ceaiuri mai exclusive și la moda, că acela diuretic care te ajuta să slăbești, sau cel pe bază de eucalipt recomandat persoanelor cu probleme respiratorii. Majoritatea plantelor sunt culese de mână în zonele rurale din Armenia, unele din zona de munte sunt chiar endemice. Din cele 57 de plante folosite numai 7 sunt cultivate, celalalte sunt floră spontană. „Ierburile sălbatice sunt un izvor de sănătate“ îmi explică Areg, a cărui companie „Antaram“ fondată în 1989 colaborează cu o mulțime de familii care trăiesc în zone rurale și care culeg plantele sălbatice pentru producția ceaiurilor.
„Biofach reprezintă o oportunitate excelentă pentru a prezenta diversitatea și calitatea produselor bio armenești pe scena internațională, pentru a explora noi oportunități de afaceri și pentru a exprima potențialul Armeniei“, a declarat Lusine Nalbandyan.
România la BioFach
Iar „Hrana bio este aliment-medicament“ conform spuselor lui Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio Romania. Așa cum spunea și Hipocrate: „Alimentele noastre să vă fie medicamentele voastre”.
Bio-România, susținută de Guvernul României prin intermediul Agenției Române de Investițîi și Comerț Exterior, a organizat Pavilionul României la Biofach Nuremberg, târgul lider mondial pentru produse bio: alimente și cosmetice. Atât ambasadorul României în Republica Federală Germania H.E. Adriana-Loreta Stanescu cât și consulul general al României la München, H.E. Miheia Diculescu-Blebea însoțită de consilierul ministerial Cristian Mateescu au fost alături de producătorii români la BIOFACH 2025 din Nürnberg pentru a asigura mai multă vizibilitate în raport cu autoritățile locale și șansa unor noi parteneriate pe piața germană. “Produsele bio din România merită să ajungă pe mesele consumatorilor din toată Europa, iar interesul vizitatorilor germani ne reconfirmă acest lucru!” a declarat cosulul general cu deschiderea targului pe 11 februarie.

Pavilionul României din hala 4, standurile 171 și 271 s-a prezentat cu o ofertă diversificată de produse bio, reprezentate de companii de top din domeniu.
Companii precum Apiprodex, Evicom Honey, Herța BIO, Honey Trade își continuă tradiția în producția de miere și produse apicole, aducând pe piață produse recunoscute pentru puritate și calitate deosebită, specifică biodiversitățîi florale unice din România.
Regiu Plant, Biorom Ralex, Cooperativa Agricolă Bio Cătina, Rawboost Smart Food și Ecofruct se disting prin produsele lor inovative și angajamentul față de practicile ecologice, oferind soluțîi organice adaptate nevoilor contemporane de sănătate și nutriție. Flora spontană a României este atent recoltată, selecționată și conservată de aceste firme, pentru a fi oferită producătorilor de ceaiuri, remedii naturiste și celor mai pretențioși producători de cosmetice BIO din întreaga lume. Petras BIO oferă făinuri BIO și paste de cea mai înaltă calitate. Firma Giofral, din Timișoara, oferă o gamă bogată de uleiuri BIO, presate la rece, cu calități deosebite, deja foarte apreciate de cliențîi vest-europeni.
Domeniile Franco-Române, unul dintre pionierii viticulturii BIO în România, alături de alte firme de prestigiu, evidențiază angajamentul României față de viticultura și vinificația organică, oferind vinuri din soiuri unice specifice României, rafinate, cu arome și savoare unică, foarte apreciate de cunoscători.
Vanbet Bio aduce la Biofach produse lactate din lapte de capră și oaie, comparabile cu celebrele sortimente franțuzești și italiene, iar prepa Bio Star Logistic preparate din carne de curcan bio.
Bio Star Logistic -gustul cărnii că pe vremuri, ba chiar mai bun
Bio Star Logistic (www.curcanibio.ro) completează oferta Pavilionului României. Gustul cărnii de curcan crescut în cea mare parte din viață în aer liber, pe pajiște, fără antibiotice și medicamente, cu hrana certificată ecologic, fără ingrediente artificiale. Putem spune cu mândrie, mai naturali decât ai bunicii! O sortimentație de preparate din carne de curcan BIO a putut fi degustată la Pavilionul României. Ferma din Topoveleni reprezintă prima fermă de curcani crescuți în sistem ecologic din România, producând carne de curcan și preparate din carne de curcan premium, certificate ecologic.


Vanbet BIO- bucate made în România, gust incomparabil
Vanbet BIO, din Vaslui, aduce lumii o selecție de produse lactate și brânzeturi maturate din lapte de capră și oaie, cu totul speciale, comparabile cu cele mai rafinate produse similare obținute în țări cu tradiție precum Franța și Italia. Minunat gustul bucatelorlor și ingenioasă prezentarea produselor pe site-ul lor www.vanbet.ro, creându-se o imagine tridimensională. Am chiar constatat spre marea mea surprindere că gama de produse este mai extinsă decât cea prezentată la Biofach. Pe lângă produsele lactate din capră, oaie, vacă și bivoliță expuse la Biofach, Vanbet produc și carne de pasăre și specialități din carne, dar acestea nu sunt certificate biologic.

Fiecare dintre aceste companii contribuie la succesul României la Biofach 2025, demonstrând angajamentul național față de calitate, inovație și sustenabilitate, precum și față de sănătatea umană.
Încă din 1990, Biofach a devenit punctul de întâlnire esențial pentru entuziaștii produselor bio din întreaga lume, oferind oportunități de networking și un loc unde se pot schimba idei între toți actorii din lanțul valoric al sectorului organic.
BioFach a contribuit decisiv și esențial la dezvoltarea domeniului agriculturii BIO în întreaga lume.
Un program diversificat de târg și o gamă largă de produse îi invită pe vizitatori să exploreze lumea alimentelor bio prin toate simțurile.
Yes, we do!
Cu motto-ul “Da, facem!”, accentul congresului BIOFACH 2025 subliniază că sectorul ecologic este un pionier în industria alimentară nu numai teoretic, ci și în practică, și că face acest lucru cu angajament și convingere deplină.
Conform actualului slogan al târgului Biofach, președintele Asociației Bio România Marian Cioceanu este vizionar propunând ca România să redevină țara anului la ediția Biofach din 2027. Să sperăm că va reușii, ar însemnă ca România să fie prima țară cu care se revine la tradiția de a nominaliza o țară ca țara anului. Următorul Biofach se va desfășura în perioada 10-13 februarie 2026.

Alice KANTERIAN