Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM | IONEL TĂBĂCARU ( 1932-2024)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Florica, Anda, Cristian și Daniela anunță cu durere trecerea în neființă a dragului lor IONEL TĂBĂCARU, doctor în științe, personalitate marcantă în domeniul biospeologiei, OM de rară blândețe și cultură, un exemplu de profesionalism, de moralitate și generozitate. Va fi depus luni la Cimitirul Armenesc, iar înmormântarea va avea loc marți 10 decembrie la ora 11.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Ionel Grigorie Gr. Tabacaru s-a născut la 12 septembrie 1932 la Cernăuţi (azi Ucraina). Tatăl său, Grigorie A. Tabacaru a fost medic oftalmolog și medic-șef al Cernăuților, în timp ce mama sa, Eliza Manug Tabacaru avea studii muzicale și a activat în societățile Ciprian Porumbescu (Suceava) și Armonia (Cernăuți). Ionel Tabacaru a avut un singur frate, Dimitrie Tabacaru, profesor la Conservatorul George Enescu și director al Operei din Iași.

A urmat şcoala primară la Cernăuţi şi Suceava; a început liceul la Cernăuţi (Colegiul „Aron Pumnul”) şi a continuat la Bucureşti la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Între 1951 și 1955 a urmat cursurile Facultății de Biologie din cadrul Universității din București. În ciuda pasiunii din copilărie pentru botanică, a fost atras spre zoologie de profesorul Radu Codreanu. Din al doilea an în cadrul facultății (1952), a intrat la secția Hidrobiologie și a beneficiat de îndrumarea continuă a profesorului Traian Orghidan.

După absolvirea facultății (1955) a fost repartizat, la cererea profesorului Mircea Ieniştea ca asistent principal la Staţia Zoologică Sinaia a Facultăţii de Biologie din Bucureşti dar în iunie 1956, prin reorganizarea Institutului de Speologie, a fost transferat la acest Institut. În cadrul Institutului de Speologie, a fost promovat succesiv cercetător principal III (1968), cercetător principal II (1990) și cercetător principal I (1993), pensionându-se în 2005.

_____

Pentru a afla mai multe date din biografia regretatului Ionel Tăbăcaru, prea puțin cunoscut în comunitate dar prezent aproape în fiecare duminică la Catedrala Armeană din București iată un link detaliat cu activitatea sa

https://www.travaux-racovitza.com/…/dow…/22/art01.pdf…