Redactor

FONDUL ARMENIA | COMUNICAT – Despre Centrul de prezervare a culturii arțakhiene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Reprezentanța din România

25.03.2024 

Vă informez că un grup de oameni responsabili au avut initiativa înfiintării Centrului (cultural) de prezervare a culturii arțakhiene  (de aici înainte o să-i spun “Centrul”).

Centrul este poate cea mai tânără organizatie nonguvernamentala din Armenia si are ca scop prezervarea patrimoniului cultural material si de resurse umane din Arțakh (Nagorno Karabakh) , ca urmare a strămutării forțate a populatiei armene din Arșakh (Nagorno Karabakh). Informațiile din acest comunicat mi-au fost puse la dispozitie de dl. A. Markaryan -președintele fundației.     

Centrul este în căutare de surse de finantare pentru a proteja patrimoniul cultural-religios din Arțakh, rămas la reaua voință a statului azer care este un maestru al distrugerii monumentelor  crestine, primul lucru avut în obiectiv fiind desființarea crucilor de pe biserici si adresează suratei sale fundatia (Fondul) Armenia –reprezentanța România să-și aducă contribuția la sprijinirea activităților Centrului.

Astfel, ni se aduce la cunoștinta că filiala S.U.A.   a Fondului Armenia a preluat finantarea  cheltuielilor pe o perioada de 1 an  ale Ansamblului de stat de dansuri din Arțakh astfel încât acesta s-a mobilizat să pregateasca un nou spectacol care va fi prezentat pe scenele din Armenia si din alte țări; invit compatrioții si simpatizanții nostri, precum si firme sau autoritati să-și exprime solidaritatea cu populatia armeană strămutată forțat de pe teritoriul lor strămoșesc  de către statul azer si sa sprijine financiar institutiile culturale nevoite să-și întrerupa activitatea, dintre care enumăr:

  • Orchestra nationala (de stat) de interpreti cu instrumente muzicale specifice Arțakh-ului
  • Ansamblul (de stat) de cântăreti
  • Ansamblul (de stat) de cântăreti de muzică de camera din Mragadz
  • Ansamblul (de stat) de cântece si dansuri “Noi suntem munții noștri”
  • Formația ( de stat) de muzică de jazz
  • Teatrul (de stat) de păpuși  M.Hantamirian din Șuși
  • Corul de copii si adolescenși ai Centrului de creație interscolară din Stepanakert
  • Grupul vocal “Vellans”
  • Grupul bunicelor din Arțaskh  

De asemenea, fundatia organizeaza un teledon intitulat “Să ne salvăm ziua de maine” care va aduce alte fonduri si care vor fi dirijate către continuarea functionării instituțiilor culturale care înglobează aproximativ 500 de persoane.

Își vor da concursul în organizarea teledonului Biserica Apostolică Armeană, Catolicosatul Marii Case de Cilicia , o serie de organizații de binefacere printre care Fondul Armenia , organizația de binefacere  Gagik Dzarugyan , organizația de binefacere “Orran”, alte organizații sau pur și simplu persoane iubitoare de cultură.

În ceea ce priveste mijloacele de informare în masă Centrul colaboreaza cu posturile de televiziune Armenia 1 (national), Armenia  2 ,Shoghagat , Shant , Unda nr.5  si Kentronn.

Teledonul se va transmite în ziua de  20.04.2024 între orele 9-14 ora Armeniei și va fi difuzat prin satelit și prin posturile de televiziune Kentronn, Shant si Unda nr.5.

Centrul are pagina de Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=61553811695059&locale=ru_RU iar pentru donații sunt afisate conturi în euro, dolari, dram si ruble ale bancii AKBA.

Vă mulțumesc

Traducere si adaptare

Garabet HACIATURIAN

Reprezentant național al Fondului Armenia în România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *