Redactor

IN MEMORIAM | 80 de ani de la nașterea jurnalistului Paul Grigoriu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Joi, 6 martie 2025, s-au împlinit 80 de ani de la nașterea jurnalistului și scriitorului, originar din Bacău, Paul Grigoriu, realizator de emisiuni la postul public Radio România.

S-a născut în Bacău pe 6 martie 1945. A lucrat din 1969 în Radiodifuziunea Română, iar după 1990 a devenit aici realizatorul cunoscutei emisiuni „Matinal”. A fost, însă, și redactor-șef al Programului III (Radio România Tineret) și, din 1992, director general adjunct al Radiodifuziunii Române, iar între octombrie 1994 – septembrie 1995 a fost director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, director general adjunct (șef al canalelor naționale) până în anul 2002.

Din cariera jurnalistică a lui Paul Grigoriu nu au lipsit prestațiile estivale de la Radio Vacanța – până în 1989 – și radioprogramele „Noapte albastră” sau „k-drane”. A fost o voce inconfundabilă a Radioului Național și era supranumit chiar „Domnul Radio”.

A avut și o activitate literară intensă. A debutat cu poezie, în 1967, în revista Amfiteatru, iar prima sa carte apărută a fost Anatomia unei străzi (1992), urmată de Vară franceză (Un romantic la Paris) (1998), Moștenirea tinichigiului (2000), Radio.grafii. 1969-1989 (2000), Canguri la toate (Comando la antipozi) – împreuna cu Octavian Vintilă (2001), Dincolo de marele zid – împreună cu Octavian Vintilă (2008), Doi pentru o copilărie (2015, postum), Cutele și cutrele memoriei 2008-1969-2008 (2015, postum). În 2013, Paul Grigoriu a lansat volumul G de la Gugiumeni. Falsă monografie.

Pentru profesionalismul și activitatea sa a primit din partea Președinției României „Ordinul Meritul Cultural” și „Ordinul Național «Serviciul Credincios»”, Premiul „Pamfil Șeicaru” pentru presa scrisă și audiovizual (1999), Premiul anual pentru promovarea olimpismului din partea Academiei Olimpice Române (2000), Premiul pentru întreaga activitate acordat de Consiliul Național al Audiovizualului (2002), Ordinul Meritul Cultural Clasa I, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Societății Române de Radiodifuziune (2003). Iar după plecarea sa în eternul eter, pe 3 aprilie 2015 (decedat la Buciumeni, Dâmbovița) un studio al Radiodifuziunii îi poartă numele.

Familia de armeni băcăuani Grigoriu, originară din Bacău, este cunoscută prin mulți dintre membrii ei de vază, între care numele celebrului și regretatului scriitor și ziarist Paul Grigoriu este, poate, cel mai des rostit. În anul 2012 a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău.

„A fost un rebel al vieții – scria în ziarul băcăuan Deșteptarea, în aprilie 2015 – Monica Grigoriu. Putem spune și așa. Nu a fost un subordonat, ci un tip spontan, de foarte multe ori spectaculos. Motiv pentru care a și fost dat de două ori afară din radio pe timpul lui Ceaușescu. O dată, pentru că a dat la Sala Radio un film cu Mick Jagger în Hyde Park, și o dată pentru ca a avut păreri deosebite, fără a fi un contestatar fățiș, față de regimul comunist. Atunci, Adrian Păunescu l-a ajutat să-i fie anulată a doua sancțiune. Dar nu a ieșit în față cu lucruri deosebite, nu-i plăcea. De aceea, nici nu a vrut să audă de certificate de revoluționar sau alte asemenea. Nu agrea manifestările de spectacol deșart. Ce nu avea conținut, nu avea pentru el niciun sens. […]”

Petru DONE

https://www.facebook.com/petru.done

Fotografie de la Radio România Muzical

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *