Mariam Gevorgyan

SUCCESUL CENTRULUI CULTURAL „TERIAN” LA „EUROPA NOSTRA 2024” -Interviu cu Lilit Melikyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La decernarea premiilor „Europa Nostra 2024”, din 6-8 octombrie de la București, Centrul Cultural „Terian” a ocupat al doilea loc de onoare, prezentând programul „Sprijinirea refugiaților armeni din Nagorno-Karabagh”. Această reușită ne-a oferit prilejul de a sta de vorbă cu fondatoarea centrului, Lilit Melikyan, despre misiunea acestuia, importanța premiului și programele de ajutorare a exilaților din Arțah.

Programul prezentat de Centrul Cultural „Terian” se concetrează pe ajutorarea oamenilor, a refugiaților, educându-i pe aceștia prin moștenirea culturală. Scopul programului nu este numai acela de a-i ajuta, ci și de a le da posibilitatea integrării în societate, a asigurării traiului și conservării identității prin cultura lor.

„Ceremonie locală de premiere pentru Centrul Cultural Teryan – Susținerea refugiaților din Nagorno-Karabah, ARMENIA”

Lilit Melikyan a precizat că decernarea premiilor „Europa Nostra 2024” în România a suscitat un entuziasm deosebit, având în vedere legăturile strânse și călduroase cu Uniunea Armenilor din România și Arhiepiscopia Armeană din România. „Acesta este doar începutul. Pentru țara mea are o mare însemnătate participarea și succesul la asemenea concursuri. La anul vom face totul ca să aducem în țară marele premiu al Europa Nostra. Grație solidarității comunităților noastre din Diasporă, la categoria «Simpatia publicului» noi am ocupat locul al doilea, după proiectul românesc. Le mulțumesc din suflet comunităților noastre care ne-au susuținut în acest concurs”, a spus doamna Melikyan.

Încă de la înființare, activitatea Centrului Cultural „Terian” s-a concentrat asupra studierii, conservării și răspândirii culturii armene. Vorbind despre premisele programelor de binefacere ale centrului, Lilit Melikyan a precizat: „Nici nu mă puteam gândi că ar fi fost posibilă pierderea Arțahului. Cu toții vizitam Arțahul nostru drag, unde aveam treburi și afaceri. Eu însămi îmi mutasem atelierul fotografic în Arțah, dorind să contribui la creșterea economică de acolo. Dar evenimentele au fost de așa natură, încât a trebuit să ne decidem repede și să rezolvăm problemele întâmpinate de miile de refugiați”.

Războiul de patru zile din 2016 a schimbat radical prioritățile centrului. Pe atunci multe familii din Arțah și-au trimis copiii în locuri mai sigure, în timp ce adulții au rămas în patrie, pentru a-și apăra pământul. Această situație a dat prilejul primei încercări de ajutor social din partea centrului: Lilit Melikyan și echipa sa i-au ajutat pe copii, plasându-i în familii, organizând diferite manifestări pentru aceștia, înființând ateliere de artă și programe educaționale, care aveau ca scop sprijinirea copiilor în depășirea greutăților determinate de absența părinților. „Aceasta a fost prima noastră încercare reușită, să-i ajutăm pe cei afectați de război”, își amintește doamna Melikyan.

Anul 2020 a fost complicat din toate punctele de vedere. În timpul pandemiei de coronavirus Centrul Cultural „Terian” nu și-a oprit activitatea, ocupându-se cu designul și producția de măști de protecție. Însă resursele și emoțiile au început să se epuizeze. În a doua jumătate a anului 2020 totul s-a schimbat radical și, după cum precizează Lilit Melikyan, „încă din prima noapte a războiului ne-am mobilizat forțele și, în decurs de două nopți, am ajutat și cazat peste 30.000 de armeni refugiați din Hadrut și Kașatagh. Încă din primul moment am început să ne ocupăm de chestiunea angajării și integrării acestor oameni. În paralel, Centrul Cultural „Terian” a devenit una dintre cele mai mari organizații de distribuire a ajutorului, colaborând cu mari fundații, precum Fundația „Aznavour” și AGBU (Armenian General Benevolent Union), care și-au distribuit ajutorul prin intermediul nostru”.
În perioada de început și refugiații se ofereau să sprijine centrul în ajutorarea celor cu care împărtășeau aceeași soartă. Așa s-a născut programul „Gătesc armenii din Arțah”, în cadrul căruia femeile refugiate din Karabagh au început să pregătească jenghialov haț (pâine tradițională cu verdețuri), conserve și baclavale. Venitul obținut din vânzarea acestor produse era în întregime împărțit între refugiații din Arțah. În acest proiect au fost implicate 77 de femei care, mai târziu, cu ajutorul Bisericii Apostolice Armene, au primit cele necesare, astfel încât au avut posibilitatea continuării activității fără susținere permanentă din partea Centrului „Terian”. Acest program a devenit un indicator important al integrării sociale. Lilit Melikyan subliniază acest succes important al centrului, prin care, în numai două luni, oamenii au reușit într-o anumită măsură să revină la făgașul unei vieți normale.

Trebuie să menționăm că Centrul Cultural „Terian” avea deja experiență în realizarea de asemenea programe cu armenii veniți din Siria. Potrivit doamnei Melikyan, când armenii din Siria s-au întors în patrie, centrul le-a monitorizat cu atenție ocupațiile. Unii au început să deschidă restaurante, alții se ocupau cu artizanatul. Lucrul cu refugiații din Arțah era mai dificil, întrucât aceștia nu erau artizani la fel de pricepuți și aveau nevoie de instruire și recalificare. Din acest motiv, împreună cu Institutul Smithsonian din Statele Unite, Centrul „Terian” a inițiat programul „Armenia artizanală”, în cadrul căruia au fost predate diverse deprinderi de artizanat și design. La scurt timp centrul a lansat cursuri de specialitate, care s-au desfășurat în perioada 2021-2023.

Începând cu 2023, Lilit Melikyan a propus echipei sale să se concentreze nu pe acordarea de ajutoare, ci pe dezvoltarea durabilă care îi va ajuta pe oameni să se integreze în societate și să-și asigure independența. Depășind dificultatea ajutorării a 33.000 de familii, astăzi, obiectivul general este să sprijine pe cei 120.000 de armeni sositi din Arțah.

În colaborare cu comunitățile din Diaspora, Centrul Cultural „Terian” și-a asumat astfel să aibă în grijă 170 de familii, sprijinindu-le în procesul de integrare socială și economică. Grație ajutorului din Diasporă, timp de doi ani centrul a achitat cheltuielile locative ale acestor familii și a organizat cursuri de artizanat și design care i-au ajutat pe oameni să dobândească deprinderile cerute pe piața muncii. De când a început la cursuri s-au înscris peste 800 de oameni, dintre care o parte a obținut locuri de muncă cu ajutorul centrului.

În cadrul acestui program, societatea „Megerian Carpet” a alocat spațiile necesare pentru instruire, ceea ce a dat posibilitatea Centrului Cultural „Terian” să creeze un mediu de învățare profesional. Centrul s-a adresat și fondurilor financiare și Ministerului Educației, Științei, Culturii și Sportului din Armenia pentru mijloacele necesare remunerării specialiștilor care susțin cursurile. Datorită acestui ajutor, centrul a reușit să-și deruleze programele educative la un nivel ridicat, oferindu-le participanților deprinderi ce-i vor ajuta la integrarea în piața muncii și asigurarea unui trai independent.

În acest timp Centrul Cultural „Terian” și-a continuat sprijinul, dar, de această dată, cu un plan limpede. Centrul a acționat anume pentru a găsi familii cu mulți copii sau familii cu nevoi speciale, pentru a direcționa atenția Diasporei asupra acestor grupuri vulnerabile. Această abordare i-a permis centrului acordarea de sprijin mai țintit și eficient, având grijă ca fiecare familie să obțină ajutorul și mijloacele ce-i sunt necesare îmbunătățirii calității vieții și dobândirii stabilității sociale.

Astăzi Centrul Cultural „Terian” își continuă activitatea prin ajutorarea refugiaților armeni, prin sprijinirea procesului integrării acestora și a conservării moștenirii lor culturale.

Mariam GEVORGYAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *