Spre Mănăstirea armeană Hagigadar, făcătoare de minuni cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului aduce din nou credincioșii la Suceava, la Mănăstirea Hagigadar. Cu o zi înainte de Sfânta Liturghie, au început pregătirile pentru sărbătoare.
„Sfântul Hagigadar, Maica milostivă
Deschide-ne ușa milei…”
Duminica, 13 august 2023, ziua a inceput când soborul bisericesc s-a îndreptat spre Mănăstirea Sfântul Hagigadar. Anul acesta era semnificativ, pentru că prin girja Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România și Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, a fost adusă moaștea Sfântului Gheorghe din Plovdiv, Bulgaria.

Toți voiau să o sărute și să primească binecuvântarea Arhierească. Moaștea Sfântului Gheorghe a rămas în Mănăstirea Hagigadar până pe data de 15 august. O mulțime de oameni urca dealul în genunchi. Puterea acea a credinței a cuprins dealul întreg, chiar și dincolo de hotarele mănăstirii. Numărul participanților a fost atât de mare încât P.S. Episcop Datev Hagopian a oficiat Sf. Liturghia în curtea mănăstirii, în altarul de vară.

La Sf. Liturghie au participat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava dl. Vasile Tofan, părintele protopop Doru Ionel Budeanu, delegatul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic, președintele Uniunii Armenilor din România dl. Varujan Vosganian, liderul minorităților naționale din Parlamentul României dl. Varujan Pambuccian, membrii consiliului eparhial dl. Zareh Nazarian, dl. Liviu Ionescu, membrii consiliilor parohiale, pelerinii armeni și români din București, Constanța, Pitești, Botoșani, Iași, Galați, Brăila și din alte orașe, precum și din Los Angeles și Bulgaria. La finalul Liturghiei, Preasfinția Sa s-a adresat binecredincioșilor prezent, vorbind despre prezența seculară a armenilor la Suceava și în general în întreaga România, despre continuitatea comunității armene, rolul bisericii, menționând că România este centrul credinței creștine în Europa.


S-a săvârșit binecuvântarea strugurilor și madagh-ului. Strugurii binecuvântați și madaghul au fost împărțiți credincioșilor, iar în continuare a avut loc o agapă creștină.



Făcătoare de minuni sau îndeplinitor al dorințelor. În acest sfânt lăcaș pelerinii înconjoară mănăstirea de trei ori în genunchi, pentru dorințe și mulțumiri. Este de nedescris când te uiți în ochii fiecărei persoane prezente și vezi speranța, credința și dragostea pe care o au fața de Dumnezeu. Chiar și după Liturghie, seara târziu, oamenii vizitau mănăstirea, se înclinau în fața icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria din interiorul mănăstirii.

Luni, 14 august 2023, a fost ziua morților. În cea de-a doua mănăstire armeană, Zamca din Suceava, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, după care slujba de parastas. Mănăstirea Zamca, cu vechimea sa, nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Scrierile mai vechi povestesc despre Zamca, unde se găsea Arhiepiscopia când a fost fondat Scaunul Episcopal în anul 1401, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun.
În aceasta zi semnificativă, în România au venit și pelerini din America, iar doi dintre ei și-au împărtășit impresiile în cadrul unei conversații în curtea bisericii Sfânta Cruce.
– Când m-am dus la prima biserică, aproape că am plâns pentru că eram atât de entuziasmat. Nu atât de mult aici, dar acolo m-a emoționat cu adevărat. Așa că sper să simt aceasta splendoare mai puternic în Hagigadar, care se va reflecta în ochii și în lacrimiile mele.
Harry,
Statele Unite
– Sunt foarte impresionat, este ceva care nici nu mă gândeam, nu credeam că o să mă afecteze atât. Nu fusesem niciodata în Bucovina și de data aceasta am zis că trebuie neapărat să vâd și întradevâr nu sunt dezamăgit. Mi-au plăcut mănăstirile, pentru că toate au ceva special. La Roman m-a impresionat biserica, dar și școala armeană. Iar despre urechiușe nu știam, dar seamănă cu „manthi” care noi facem tot timpul. Sunt tradiții, cel mai mult m-a impresionat faptul, că nu sunt tradiții de un an sau doi, ci de sute de ani. Îmi pare bine și sunt convins, că tradițiile vor merge în continuare, văzând atâtea persoane mai tineri.
Galust Agopian,
Los Angeles
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România
Fotografii: Mihai Florin Șoldănescu, Iulia-Carmen Părăianu, Hrant Jaghinyan