MIGINK – Pâine rituală a Postului Mare

Pe 26 martie, conform calendarului sărbătorilor Bisericii Apostolice Armene, se marchează mijlocul Postului Mare sau al Postului celor Patruzeci de Zile. Această zi poartă o denumire specială – MIGINK – și simbolizează faptul că jumătate din perioada Postului a trecut.
Simbolul principal al acestei zile este gata-ua, o pâine rituală care, în funcție de regiune, poartă și alte denumiri: baghargi, tapla, migiunk, prton tari și altele. Preparatele consumate în această zi sunt realizate din ingrediente de post, în special cereale și tipuri variate de pâine, care simbolizează belșugul, fertilitatea și bunăstarea.

Ingrediente:
3 căni de făină
1/2 cană de zahăr
2 linguri semințe de cânepă
2 linguri ulei de floarea-soarelui
3 linguri de miere
1/2 cană stafide
1/2 cană nuci
apă (cât este necesar pentru un aluat moale)
Mod de preparare:
Se amestecă făina, zahărul, uleiul și apa, frământând un aluat moale. Se lasă la odihnit.
Se modelează o pâine rotundă sau ovală, în care se introduce migink-ul – în tradiția de azi, în locul unei monede, se recomandă folosirea unei cruci sfințite.
În interiorul aluatului se adaugă nuci mărunțite, semințe de cânepă și stafide. Se coace în cuptor până prinde o culoare aurie.
La final, se unge cu miere și se presară deasupra semințe de cânepă.


Se spune că Migink-ul era coaptă de cel mai în vârstă membru al familiei și, înainte de a fi tăiată, era așezată pe spatele celui mai mic. Se tăia apoi în atâtea bucăți câți membri avea familia, plus încă una – pentru musafir, cum se spunea în mod tradițional.
Această tradiție culinară, păstrată de-a lungul generațiilor, reprezintă mai mult decât un simplu preparat – este o expresie vie a identității și spiritualității armene.
Mariam Gevorgyan
📸 Rețeta și fotografiile sunt preluate din grupul Facebook «În numele armenității» («Հանուն հայկականի», Tatev Sargsyan).