Mihai Stepan Cazazian

PREMIILE UNIUNII ARMENILOR din ROMÂNIA 2023

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragi prieteni,

Vă invităm duminică, 5 noiembrie, începând cu ora 12:30 la decernarea Premiului Uniunii Armenilor din România violonistului Varujan Cozighian. Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Dudian a Arhiepiscopiei Armene – Bd. Carol I, nr. 43, București.

Premiile UAR au fost instituite in anul 1993 și sunt acordate armenilor care și-au adus contribuția, în diferite domenii de activitate, prin aceasta sporind prestigiul comunității.

Varujan Cozighian s-a născut la Constanţa, la 7 ianuarie 1936. A început studiul viorii la vârsta de nouă ani cu profesorul Aurel Alexandrescu.

În 1950, intră la Şcoala Medie de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Manoliu, iar din anul 1952 îşi continuă studiile la Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” la clasa profesorului Garabet Avachian, luându-şi examenul de stat în 1957.

În 1954 şi-a făcut debutul, în public, ca solist, interpretând Simfonia Spaniolă de Eduard Lalo cu Orchestra Cinematografiei, sub bagheta lui Mircea Basarab.

Câteva premii internaţionale au venit să confirme talentul şi formaţia solidă a tânărului Cozighian ca violonist. Astfel, în 1958, a obţinut diploma de onoare la Concursul ‘Ceaikovski’ de la Moscova şi în acelaşi an a câştigat Premiul II la primul concurs internaţional ‘George Enescu’ din Bucureşti şi premiul III pentru interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu împreună cu pianistul Nicolae Brânduş.

Varujan Cozighian a obţinut, în 1966, Premiul special ‘Ruggiero Ricci” la Concursul de vioară de la Geneva, iar în 1960 a fost numit concert-maestru la Filarmonica ‘George Enescu’ din Bucureşti până în 1982, când a plecat din ţară şi a devenit concert-maestru la Orchestra Simfonică din Bilbao, Spania.

Paralel cu activitatea sa de concert-maestru, Varujan Cozighian a desfăşurat o activitate susţinută ca solist cu orchestre româneşti şi europene, dar şi numeroase recitaluri camerale, având ca partener pe soţia sa, pianista Florina Cozighian.

Vă așteptăm!