Arhiepiscopia Armeana

Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Tawadros al II-lea a vizitat Arhiepiscopia Armeană din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 29 aprilie 2025,  Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Tawadros al II-lea, însoțit de episcopi și de o delegație, a ajuns în România, în București pentru a se întâlni cu membrii Bisericii Copte și a asista la o serie de evenimente pastorale și bisericești, ca parte a unei vizite pastorale în Eparhia Coptă a Europei Centrale.

La primirea Preafericitului la Aeroportul „Henri Coanda” din Otopeni au fost prezenți Ambasadorul Egiptului în România și personalul Ambasadei, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, părintele Mina Talaat Ataas de la Biserica Ortodoxă Coptă din București, precum și membrii bisericii copte.

Pe data de 30 aprilie, Preafericitul Părinte Patriarh Tawadros al II-lea s-a întâlnit la Biserica Coptă din București cu Preasfințitul Episcop Qais Sadiq, Episcopul comunității Creștin Ortodoxe Arabe din România și cu Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, însoțit de Pr. Radu Krikor, Pr. Oshakan Khachatryan, dl. Vartan Arachelian, consilier eparhial, membrii consiliului parohial și membrii comunității armene din București, în prezența episcopilor Bisericii Copte. În cuvântul său Preasfințitul Episcop Datev a subliniat că numărul armenilor din România este de aproximativ cinci mii de oameni, aflați în țară de aproximativ o mie de ani, slujiți în prezent de 5 preoți care slujesc în 18 de biserici și 2 mănăstiri răspândite în diferite regiuni, în strânsă cooperare cu Biserica Ortodoxă Coptă. La finalul întâlnirii s-a făcut schimb de daruri.

Pe data de 1 mai, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, Patriarhul Copt al Alexandriei, a vizitat Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Arhiepiscopală Armeană „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București. Oaspetele egiptean a fost primit de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, alături de preoți și diaconi din cadrul Eparhiei, de dl. Varujan Vosganian, președintele UAR, dl. Varujan Pambuccian, vicepreședintele UAR, liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, dl. Iuliu Stocklosa, președintele Ordinului Cavalerilor Templieri din România, dl. Liviu Ionescu, epitropul Parohiei Armene București, consilieri eparhial și parohiale, tineretul și membrii comunității armene București.

În calitate de gazdă în această zi, Preasfințitul Datev Hagopian a rostit un cuvânt de bun venit, spunând:

„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin.

,,Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,

Să ne bucurăm și să ne veselim întru ea” (Psalm 117, 24)

Cu dragoste și cu credință spunem bun venit în mijlocul nostru și salutăm pe Preafericitul Tawadros al II-lea, Patriarhul Copt al Alexandriei și Scaunului Sfântului Marcu, un păstor și slujitor înțelept, urmașul Sfântului Evanghelist Marcu și Starețul al mănăstirilor din întregul Egipt.

Preafericirea Voastră, ați venit la noi aducând o binecuvântare prețioasă: binecuvântarea credinței vie ortodoxe și binecuvântarea iubirii apostolice, care ne unește pe toți sub egida Sfintei Cruci.

Prezența Preafericirii Voastre printre noi este un semn viu al prezenței Duhului Sfânt în Biserică, o chemare pentru noi toți să râmânem neclintiți în credința, să înaintăm în dragoste și să străduim să ajungem la unitate sfântă.  Prezența dumneavoastră este deja o mare binecuvântare și un dar ceresc.

Ne rugăm pentru Preafericirea Voastră, ca Domnul Dumnezeu să vă dea putere, să vă ocrotească și să vă întărească cu Duhul Sfânt. Să vă dăruiască o înțelepciune care depășește înțelegerea omenească, ca să continuați să conduceți cu harurile dumnezeiești Biserica și să călăuziți poporul lui Hristos către portul mântuirii și păcii.

Ne rugăm pentru Preafericirea Voastră, ca cu voia Domnului Dumnezeu să fiți ca un far strălucitor și un purtător de lumină în Sfânta Sa Biserică și, prin Duhul Său Sfânt Dumnezeu să vă conducă la o mai mare slavă divină și să facă din slujirea dumneavoastră o binecuvântare pentru toți credincioșii Bisericii de pretutindeni și în întreaga lume.

Cu inimile pline de iubire și cu buzele care lăudează pe Dumnezeu, ridicăm glasul în a saluta pe Preafericirea Voastră, spunând: ,,Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului. Axios! Axios! Axios!”.

Bine ați venit, Preafericirea Voastră, în Biserica dumneavoastră și la credincioșii dumneavoastră, care vă iubesc din toată inima.”

Astfel, Preasfințitul Datev i-a urat o vizită frumoasă în România şi la Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București, a evidențiat bunele relații și colaborările dintre cele două Biserici Surori, colaborarea bună cu Biserica Ortodoxă Coptă din București reprezentată de P.C. Mina Talaat Ataas şi activitățile sociale comune. La rândul său, Patriarhul Tawadros al II-lea a mărturisit că este foarte fericit de vizită în Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București, a vorbit despre legăturile istorice și spirituale dintre cele două Biserici Surori mult încercate, a vorbit despre relațiile bune și despre buna colaborare cu Eparhia Armeană din Egipt, afirmând incă o data relația frățească ce unește cele două Biserici. Apoi cei prezenți au cântat ,,Hristos a înviat” în limba armeana și coptă.

În continuare, oaspeții din Egipt au avut un dialog privind viața și activitatea celor două Biserici în sediul Arhiepiscopiei Armene. La finalul întâlnirii s-a făcut schimb de daruri, toți prezenți au primit daruri simbolice din partea Preafericitului Patriarh.

De subliniat, că Biserica Ortodoxă Coptă (Egipt) împreună cu Biserica Ortodoxă Etiopiană, Biserica Ortodoxă Siriacă, Biserica Ortodoxă Malankară (în sud-vestul Indiei) și Biserica Apostolică Armeană sunt Biserici surori și sunt cunoscute sub numele de Biserici Vechi Orientale.

Copții reprezintă cea mai mare minoritate religioasă din Egipt, precum și cea mai mare și una din cele mai vechi comunități creștine din Orientul Mijlociu. Unii oficiali afirmă că populația coptă reprezintă până la 10% din populația Egiptului, în timp ce unele surse independente afirmă că numărul lor este mai mare.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *