Gherla | Armenopolis din nou respiră armenește

Probabil orice armean are sau va avea sentimente aparte de fiecare dată când vizitează orașul Gherla, construit de armeni pe un câmp acum mai mult de 300 de ani și numit Armenopolis sau, pe armenește, Hayakaghak, adică orașul armenilor. Cândva cu câteva mii de familii armene, evenimentele istorice au dus la plecarea majorității lor în alte orașe sau în străinătate, astăzi rămânând doar câteva zeci de familii. Te plimbi prin centrul orașului și admiri mărturiile prezenței de altădată a armenilor acolo: uriașa catedrală Sf. Treime din inima orașului, biserica Sf. Solomon, dar și zeci de clădiri construite de ei. În acel moment faci o călătorie virtuală în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, imaginându-ți viața cotidiană a armenilor și cum și-au creat, în acest pitoresc colț al lumii, o mică Armenie. Și dacă ai avut ocazia să citești volumele marelui armenolog Kristof Szongott despre armenii gherleni, călătoria imaginară va fi deplină.

După o istorie fascinantă de două secole, scăderea numărului duce la diminuarea influenței armenilor și abia după 1990, odată cu înființarea sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor, spiritul armenesc revine în oraș. Pe parcursul celor trei decenii mai multe persoane și-au regăsit identitatea armenească și s-au integrat în comunitatea locală. Nu întâmplător, una dintre principalele sărbători ale orașului este cea armenească de Sf. Grigore Luminătorul, care în acest an a coincis cu Ziua copilului.



Sucursala Gherla a UAR (Președinte: Ioan Esztegar), împreună cu Primăria Gherlei, Cercul de pictură Hollosy Simon (coordonator: prof. Tirica Mihai) și sucursala Baia Mare a UAR, a organizat în părculețul din fața catedralei armeno-catolice un concurs de desene la care au participat nu doar copiii din comunitatea armeană locală, dar și alți elevi sau preșcolari ai grădinițelor din oraș. Evenimentul desfășurat sub sloganul „Să pictăm împreună” a găzduit și prezentarea volumului „Basme armenești de la Moș Suren”, iar subsemnatul am citit, pentru toți copiii adunați, unul dintre basmele: „Cum și-au ales păsările rege”. Copiii au fost vizitați de mulțimea de oameni care ieșeau din catedrală după slujba religioasă oficiată de preotul paroh armeano-catolic din Gherla, Küsmödi Attila, împreună cu preotul paroh al bisericii armeano-catolice din Gheorgheni, Gál Hunor. Printre invitați se aflau și Varujan Vosganian, președintele UAR, Ovidiu Drăgan, primarul Gherlei, și Vákár István, vice-președinte la Consiliul Judeţean Cluj.


Mai târziu, la masa festivă, publicul i-a admirat pe dansatorii ansamblului de dansuri armenești „Hayakaghak” (coregraf: Erika Esztegar) din Gherla.
Felicitări armenilor din Gherla și cât mai multe evenimente armenești în oraș!
Arsen ARZUMANYAN
Fotografii: Szekely Csaba; Redacția Ararat
