Elena Chobanyan

Transportul în comun nu se scumpește. Dispută între Primăria şi cetăţenii din Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Mncs-ul

Una din cerințele noi ale transportului public din Erevan și din zona limitrofă este reducerea numărului microbuzelor în mod semnificativ şi înlocuirea lor cu autobuze de capacitate medie. Dar aceasta presupune importuri de autobuze.

Până în primul trimestru al anului 2013 vor fi livrate la Erevan încă 92 de autobuze de o capacitate medie, de către companii private, ce vor permite înlocuirea a 5-6 rute cu autobuze noi. Până acum au fost importate autobuzele din China.

Conform şefului Departamentului de transport al Primăriei din Erevan, Henrik Navasardyan, zvonurile privind scumpirea biletelor de autobuze şi microbuze nu sunt adevărate.

transport

″În primăria din Erevan nu s-a discutat nimic despre scumpirea biletelor″, – a spus H. Navasardyan. El asigură că deși multe microbuze au probleme şi trebuie reparate, singura soluţie este înlocuirea graduală a microbuzelor cu autobuze.

Domnul Navasardyan nu neagă faptul că multe rute sunt supraîncărcate, dar asta nu înseamnă, că aşa este în tot anul.

″În zilele de muncă, când sunt studenţi şi vreamea este mai caldă, sunt de acord, că există supraîncărcare, dar în prezent nu există probleme mari″, – adaugă şeful departamentului.

Cu toate acestea majoritatea cetăţenilor armeni se plâng de calitatea serviciilor  transportului în comun, de programul sosirii autobuzelor precum și de rutele încărcate.  ″Sunt foarte nemulţumit., spune un cetățean,  aşteptăm, ne obosim, dar în zadar.. nu vin autobuzele. Depinde de zi şi oră..″.

În ultimă vreme, Comisia de Stat pentru Protecția Concurenței Economice a primit reclamaţii. Pasagerii se plâng că pe traseul  Erevan-Vanadzor-Erevan şi invers sunt nevoiţi să plătească cu  200 de drami în plus, deoarece tariful a crescut de la 1200  la 1400. Comisia a început să analizeze această situație în scopul de a stabili motivul pentru care tariful a fost schimbat. Transportatorii au motivat că schimbarea prețului este legată de scumpirea combustibilului şi a pieselor de schimb. Însă studiile efectuate de  Comisie au arătat că acești factori nu justifică scumpirea și au cerut  Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor Armeniei să reducă tariful de la 1400 la 1200 drami armeneşti.

L-am întrebat pe domnul Navasardyan ce impozite plătesc companiile de transport public și mi-a răspuns că: ″Există obligaţii faţă de bugetul de stat, taxe fixe
şi  sociale,  precum şi taxe pentru servicii. Celelalte cheltuieli aparţin proprietarului sau sunt venitul companiei respective″, –
 a afirmat H. Navasardyan, adăugând că Primăria face, totuși, treabă bună care trebuie apreciată de cetăţeni, însă realitatea arată cu totul altceva.

Elena Ciobanyan