Zohrab Mnatsakanyan: Consiliul Europei trebuie să protejeze dreptul la viață al cetățenilor din Nagorno-Karabakh

Discurs ministrului afacerilor externe al Armeniei, Zohrab Mnatsakanyan la cea de-a 130-a reuniune a Comitetului ministerial al Consiliului Europei care s-a desfășurat în format de videoconferință.
04 noiembrie 2020
Domnule președinte,
Mă alătur aniversării a 70 de ani de la semnarea Convenției europene a drepturilor omului – un tratat fundamental pentru protecția drepturilor și libertăților a sute de milioane de europeni. Împărtășim viziunea Consiliului Europei conform căreia Convenția trebuie să protejeze toți europenii, indiferent de statutul teritoriului în care trăiesc.
Din păcate, nu este cazul.
La sfârșitul lunii septembrie, Azerbaidjanul a lansat o agresiune pe scară largă împotriva Nagorno-Karabakh-ului, cu participarea directă a Turciei și a luptătorilor teroriști străini, recurgând la încălcări ale dreptului internațional umanitar menite să anihileze popoarele autohtone din Arțakh. Desfășurarea de către Turcia a luptătorilor teroristi în Azerbaidjan încalcă cel puțin trei convenții ale Consiliului Europei, la care ambele state sunt părți.
Zeci de mii de oameni au fost acum strămutați – copii, femei, vârstnici, persoane cu dizabilități; casele lor, infrastructura, siturile religioase au fost distruse. Maltratarea și executarea prizonierilor de război de către forțele armate azere și aliații lor teroristi constituie crime grave de război. Acest lucru a fost recunoscut de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care și-a exprimat serioase îngrijorări cu privire la executarea sumară a prizonierilor de război armeni de către trupele azere. În plus, forțele armate azere au dat foc pădurilor cu fosfor alb, ceea ce contravine eforturilor noastre din ultima vreme în domeniul mediului și drepturilor omului. Există o criză umanitară în Arțakh, așa cum a avertizat Secretarul general.
Am împărtășit evaluările sale. La fel cum am aprobat pozițiile Comisarului pentru Drepturile Omului și ale Adunării parlamentare a Consiliului Europei.
Suntem de acord că trebuie încheiat un acord de încetare a focului. Am încercat de multe ori, dar Azerbaidjanul l-a rupt. Suntem de acord că discursul de ură trebuie abandonat. Dar de zeci de ani trăim cu discursuri de ură anti-armenești la doi dintre vecinii noștri. Acest fapt este bine reflectat în rapoartele de monitorizare ale Consiliului Europei. Suntem de acord cu necesitatea de a permite jurnaliștilor să relateze despre război pe teren. Am acreditat sute de jurnaliști, jurnaliști internaționali care au mers să vadă distrugerile, catastrofa umanitară. Unii dintre ei au fost urmăriți în mod deliberat de Azerbaidjan.
Într-adevăr, suntem de acord cu aprecierile dvs., cu declarațiile dvs. Dar declarațiile nu mai sunt suficiente.
Consiliul Europei trebuie să dea dovadă de hotărâre și să protejeze dreptul la viață al cetățenilor obișnuiți din Nagorno-Karabakh, așa cum a solicitat Curtea Europeană în urma cererii Armeniei.
Trebuie impuse măsuri Turciei pentru a se abține de la orice act care contribuie la încălcarea drepturilor civililor din Arțakh, protejați de Convenție, după cum indică în continuare Curtea Europeană. Rolul destabilizator al Turciei în Mediterana de Est, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și acum Caucazul de Sud trebuie abordat (discutat).
Îndemn să se ia măsurile necesare pentru a permite accesul nestingherit la zonele de conflict. Îndemn Comitetul ministerial să ia măsuri curajoase și să fie demn de moștenirea părinților fondatori ai Consiliului Europei. Moștenirea păcii și a prosperității, a unei mai mari unități în Europa. Dar incapacitatea de a exprima o poziție cu privire la un război în curs sau chiar de a recunoaște nevoile sănătare ale persoanelor care trăiesc în zone de conflict este o dovadă a crizei sale profunde. Comitetul trebuie să ia măsuri, altfel este condamnat a-l considera învechit.
La fel ca Armenia, prin aderarea la Consiliul Europei, Azerbaidjanul s-a angajat să rezolve conflictul din Nagorno-Karabakh prin mijloace pașnice. Azerbaidjanul încalcă acum acest angajament și recunoaște deschis că intenționează să rezolve conflictul cu forța. Organizația trebuie să oprească aceste încălcări.
Acesta este un moment definitoriu pentru ordinea mondială. Multilateralismul a fost creat pentru a realiza pacea mondială. Multilateralismul este în criză astăzi. Viitorul său depinde de o dorință de unitate mai mare din partea fiecărui stat, iar acesta este scopul Consiliului Europei. Toți avem responsabilitatea noastră în acest sens și trebuie să acționăm rapid.
Opusul este o criză: o criză morală și o criză de valori pentru Consiliul Europei.
Vă mulțumesc.