Redactor

ziuaconstanta.ro / Ziua Armeniei, sărbătorită printr-un eveniment cultural de înaltă ținută la Muzeul de Artă Populară Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Muzeul de Artă Populară din Constanța, depozitar al tradițiilor și al unui tezaur de valoare inestimabilă, a fost, joi la amiază, gazda unui impresionant eveniment cultural, care s-a bucurat de prezența ambasadorului Republicii Armenia la Bucureşti, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, și a unui public numeros. 

Întâlnirea culturală cu genericul „Portul tradiţional armenesc în mozaicul etnic dobrogean“ a fost prilejuită de un dublu eveniment: Ziua Republicii Armenia și expunerea unui vechi costum armenesc, donat instituţiei de cultură de către Anaid Tavitian prin sucursala Constanţa a Uniunii Armenilor din România (UAR).

„Laitmotivul acestei întâlniri, pe lângă această zi importantă pentru comunitatea armeană este gestul făcut de Anaid Tavitian prin donarea acestui costum tradițional armenesc, din colecția familiei, către Muzeul de Artă Populară. Mulțumim pe această cale și doamnei director Maria Magiru, care ne găzduiește cu atâta căldură și atât de des. Nu în ultimul rând, aș dori să-i mulțumesc domnului ambasador al Armeniei la București, Hamlet Gasparian, pentru faptul că a ales să celebreze această zi alături de noi, comunitatea constănțeană armeană“, a spus preşedintele sucursalei Constanţa a UAR, Liviu Merdinian.

 „Astăzi, în Armenia și în multe comunități din lume se serbează Ziua Independenței Armeniei. Precum știți, în 1991, pe 21 septembrie, printr-un referendum, republica sovietică a Armeniei și-a proclamat independența“, a spus ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, ES Hamlet Gasparian. Acesta a amintit de bunele relații care dăinuie de secole între cele două popoare, român și armean. Deși există comunități armene și în orașe precum Botoșani, Roman, Iași și Cluj, înaltul demnitar a ținut să precizeze că a ales să sărbătorească Ziua Independenței Armeniei la Constanța ținând cont că aici comunitatea armeană este întotdeauna activă. În finalul alocuțiunii sale, acesta a mulțumit autorităților centrale și locale, precum și gazdei, directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, pentru „deschiderea față de moștenirea culturală a Armeniei“.

Un vis împlinit 

„Stimați invitați, în calitate de gazdă, doresc să mulțumesc comunității armene de la Constanța pe care, la mai puțin de o lună de la ultima noastră manifestare, organizată în muzeu, am avut ocazia să o invităm din nou, deoarece visul nostru, al specialiștilor de acest muzeu, era și este de a completa colecțiile muzeului pentru toate etniile. Armenii nu erau prezenți în colecțiile muzeului nostru, pentru că în cercetarea de teren efectuată prin satele din Dobrogea eu nu am mai întâlnit armeni“, a spus directorul muzeului constănțean de etnografie, dr. Maria Magiru.

Mirela Stîngă

citeste mai mult pe http://www.ziuaconstanta.ro