Mihai Stepan Cazazian

ziuaconstanta.ro / Simion Tavitian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

95 de ani de la naștere. O viață dedicată spaţiului identitar dintre Dunăre şi Mare

Astăzi, la 95 de ani de la naşterea sa, ne amintim de regretatul Simion Tavitian, personalitate marcantă, de mare prestigiu intelectual și moral, a vieţii culturale tomitane.

În noiembrie 2018, cu prilejul evenimentului dedicat împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei pe harta României, cotidianul ZIUA de Constanţa omagia memoria acestui proeminent scriitor și publicist, oferindu-i postum placheta Meritul Dobrogean, în semn de respect şi preţuire pentru întreaga activitate, pusă cu pasiune şi devotament în slujba culturii româneşti şi a recuperării istoriei comunității armene din care făcea parte.

Născut la 3 februarie 1926, în oraşul Cetatea Albă din Basarabia, a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti şi Facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice.

A debutat, la doar 20 de ani, cu un roman, «Dragoste şi destin», dedicându-se ulterior memorialisticii şi reportajului. A ţinut, peste două decenii, pagina de cultură a cotidianului Dobrogea nouă şi a scris 17 lucrări şi studii dedicate etniei armeneşti, însumând sute de pagini, întocmite nu doar cu talent literar, ci și cu acribie de documentarist.

Teatrologul constănțean Anaid Tavitian, dorindu-și ca memoria părintelui său să rămână vie în conştiinţa cititorilor de azi şi de mâine, a oferit Fondului documentar „Dobrogea de ieri şi de azi” cărţile scrise de tatăl său, precum şi peste 130 de fotografii din colecţia personală.

citește mai mult pe ziuaconstanta.ro