Mihai Stepan Cazazian

Ziuaconstanta.ro / La Constanţa va fi dezvelit…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

şi sfinţit primul hacikar, o frumoasă cruce din piatră sculptată manual în Armenia

Pentru prima dată la Constanţa, se va dezveli şi sfinţi, marţi, 25 aprilie, de la ora 13.00, pe faleza Cazinoului, primul hacikar, o frumoasă mărturie, sub forma unei cruci de piatră, a prieteniei şi credinţei care leagă popoarele român şi armean. 
 
Hacikar-ul sau crucea de piatră, o adevărată bijuterie arhitecturală, sculptată manual, „s-a răspândit din timpurile vechi – epocile antică şi medievală -, în exclusivitate pe teritoriul Armeniei istorice, precum şi în toate acele locuri unde armeanul a pus piciorul şi a înălţat spre cer fumul vetrei sale“, după cum menţionează parohul Bisericii Armene din Constanţa, preotul Oshakan Khachatryan.
 
La Constanţa, monumentul realizat din rocă vulcanică (tuf) a fost sculptat în Armenia şi a fost adus la Constanţa cu vaporul, fiind amplasat pe faleza Cazinoului. La baza crucii de piatră stă scris în română şi în armeană: „Acest monument reprezintă o dovadă a prezenţei multiseculare a armenilor în Dobrogea, precum şi a gratitudinii lor pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi. Cinstim memoria înaintaşilor şi martirilor neamului armenesc care şi-au păstrat identitatea şi credinţa“.

citește mai mult  pe www.ziuaconstanta.ro