Mihai Stepan Cazazian

ZIUA NAȚIONALĂ A ARMENIEI – sărbătorită la Constanța –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

IMG_3399

S-au împlinit zilele acestea 23 de ani de la dobândirea independenței de către Armenia și de la proclamarea  – la 21 septembrie 1991 – a Republicii Armenia, stat liber, independent și autonom.

Sămbătă, 20 sept. a.c., cu prilejul Zilei Naționale a Armeniei a avut loc în sala  Remus Opreanu a Prefecturii județului Constanța, celebrarea acestui eveniment.

În prezența unui numeros public, domnul Marius Chelaru – scriitor și publicist din Iași – a prezentat trei numere (autentice volume) ale IMG_3351revistelor  Convorbiri literare, Poezia și Kado, cu inserții masive  de poezie armeană contemporană, comentată și tradusă în limbile română și engleză de către însuși domnia sa. Asistența a rămas impresionată de munca tenace a scriitorului, care a hărnicit cu talent și abnegație la această operă. Având în vedere caracterul internațional  al colegiilor de redacție ale acestor reviste (România, Armenia, Franța, Germania, S.U.A., Moldova, Serbia, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Croația, Macedonia, etc.), se poate deduce de ce amplă râspândire are parte creația poeților noștri armeni contemporani și, implicit, Armenia și armenii. Cităm dintre aceștia: Levon Ananyan, Razmig Davoyan, Henrik Edoyan, Artem Haroutyunyan, Hrachya Saroukhyan, Edvard Militonyan, Hagop Movses, Armen Shekoyan, Khachik Manoukyan, Violet Grigorian, Hermine Navasardyan, etc.  Prieten recunoscut al armenilor și figură carismatică, Marius Chelaru ne-a fascinat cu descrierea călătoriilor sale în țara noastră de origine, cu comentarea și interpretarea – făcută cu dragoste – a literaturii armene, cu evocarea Armeniei și a armenilor; a reușit astfel să capteze atenția și simpatia întregului auditoriu.  Drumurile și activitatea sa legată de armeni  nu se încheie cu aceste apariții editoriale, ci – invitat din nou pentru o vizită de documentare pentru câteva săptămâni – va porni în curând spre Armenia, unde are deja programate întâlniri cu scriitori și oameni de cultură din Erevan, Stepanakert, Suși și alte localități.

IMG_3353

În partea a doua a acțiunii consacrate Zilei Naționale a Armeniei a avut loc lansarea cărții de nuvele a lui Arșaluis Sarchisian Gurău. Activitatea a fost coordonată și moderată de conf.univ.dr.Constanța Călinescu, care – după o amplă prezentare a textului – a invitat la cuvânt pe cei care ar fi dorit să facă observații și comentarii despre această creație. Cartea s-a bucurat de aprecierea unanimă a asistenței, prin luările de cuvânt ale unor personalități din elita intelectualității constănțene. Pentru conturarea unei imagini de ansamblu – fie și fragmentară – a evenimentului, cităm din intervențiile vorbitorilor:           IMG_3383

„Al treilea ochi” este titlul inspirat al unui roman al căutării identității etnice și spirituale, pornind de la o intrigă incitantă, care trimite la funcția glandei pineale de a depozita în memoria involuntară informații transmise genetic de generațiile anterioare. Arta construcției personajelor, a conversației și a analizei psihologice pe fondul valorificării documentare a istoriei, geografiei și culturii armene, reprezintă o carte de vizită a unei prozatoare care va avea un cuvânt de spus în literatura contemporană. Personal, îi mulțumesc scriitoarei Arșaluis Gurău pentru ideea celui de„-al treilea ochi” pe care  îl consider depozitarul corpului-durere, pe care, conform lui Edgar Thole îl acumulăm ca individ, familie și popor din totalitatea experiențelor negative pe care le trăim de-a lungul vieții și istoriei, experiențe pe care poporul armean le-a încercat ca nimeni altul.” (Prof.univ.dr. Olga Duțu)

IMG_3361

„Însoțind-o pe Violeta în vizita sa în Armenia, spre a-și căuta rădăcinile, descoperim istoria acestei țări, zbuciumată de lupta dusă împotriva tuturor agresorilor care au râvnit la teritoriul ei, pământul sfânt al primei țări creștine din lume. Aflăm despre vestita ospitalitate armenească, despre savoarea bucatelor armenești, despre datini și obiceiuri. Pe scurt, elemente de istorie, geografie, etnografie  ne prilejuiesc un exercițiu  de cunoaștere inedit și surprinzător. ” (Vasilica Mitrea, scriitor)

„În acest volum de proză descoperim că, de fapt, conversația este personajul principal, care  vehiculează aspecte ale diurnului nesigur, istorie și destine malformate ale unor zone din maladivul social și individual.”( prof.Alexandra Flora Munteanu – secretar general al societății de haiku)

„Eu cred că valoarea nuvelelor rezidă în mod deosebit în realizarea portretelor. Din lupta cu destinul dramatic personajele ies învingătoare, fiindcă reușesc să-și păstreze un echilibru interior, o frumusețe morală fermecătoare, prin muncă, fantezie, inteligență. Nenorocirile vieții nu le înrăiesc, nici nu le fac răzbunătoare.” (prof.Ioana Bud)

„Despre credința în patrie și neam (a autoarei n.n.) mărturisesc colegi și prieteni și rude și cunoștințe din ambele ei patrii: cea de naștere și cea de sânge. Această dublă dimensiune a apartenenței sale se recunoaște din scrierile în proză și versuri, așternute la ceas de bucurie și tristețe, simțind intens și spiritul românesc și durerea poporului armean, greu încercat de istorie.   De aceea cu respect și recunoștință doresc să-ți mulțumesc acum, mamă și doamnă profesoară, pentru dragostea și răbdarea pe care le-ai avut cu noi (cu mine și fratele meu) în dorința de a ne realiza ca oameni și profesioniști.” (Armand Gurău)

„Dintr-o lume confuză și debusolată intrăm – prin această întrunire a noastră, fie și pentru scurt Timp – într-o lume mai bună și mai pură,  într-un univers luminat de înaltă spiritualitate și armonie, unde putem înțelege simplu, ușor, cuvintele doctorului Bagdasar din cartea colegei noastre: „…doar râvna depusă în slujba vieții și a binelui îți pot da satisfacție deplină, pot da vieții sens și rost, te pot realiza și împlini ca ființă umană.” (Hacic Garabet, președinte al filialei Constanța a U.A.R.)

Observator

fotografii de Areg Tatosian

IMG_3411

Sărbătorirea Zilei Armeniei duminică 21 septembrie