Mihai Stepan Cazazian

Ziua Minorităţilor Naţionale serbată la Galaţi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În ziua de 16 Decembrie  a avut loc la biblioteca “V.A.Urechia”, în sala “Mihai Eminescu” sărbătorirea Zilei Minorităţilor Naţionale din judeţul Galaţi, cu tema: “Respect pentru diversitate”. La această întrunire au participat reprezentanţii minorităţilor care au prezentat aspecte din activitatea specifică a comunităţii, tradiţii şi realizări pe anul 2011.

U.A.R. filiala Galaţi a participat cu o expoziţie carte, reviste şi grafică, prezentare video – aspecte din Armenia, cântece şi dansuri patriotice şi populare. Pe fundalul sonor şi video, doamna Andrei Eugenia (Eminian), membră în delegaţia care a vizitat recent Armenia, a prezentat evenimentele care s-au desfăşurat în perioada 3-8 noiembrie 2011. Redăm mai jos textul prezentat.

La manifestare au participat reprezentanţi din partea Consiliului Judeţean, Primărie, Presă şi TV.

ing. Kirkorian Emanuel

CĂLĂTORIE ÎN ARMENIA

Prin bunăvoinţa colegilor mei din Parohia Armeană –Galaţi, am plecat în Armenia în perioada 3-8 noiembrie, 2011 pentru a participa la întronizarea noului nostru Episcop, Prea Sfinţia Sa, DATEV HAGOPIAN. Aproape 30 de persoane, majoritatea cu origini armeneşti, au plecat din România ca să-i fie alături la acest mare eveniment.

Astfel, într-o zi însorită de toamnă, când încă nu se iviseră zorii, păşeam pe pământul Armeniei, sosind în Erevan. Armenia este situată între ţinutul dintre Munţii Caucaz, Marea Caspică şi Marea Neagră.

Biserica Armeană este o biserică apostolică,  armenii dovedesc cu mândrie că au fost primul stat declarat creştin, în anul 301 d.C., prin eroul legendar al Armeniei, sfântul Grigore Luminătorul, iar Arca lui Noe s-a orpit la poalele Muntelui Ararat.

Întrucât poporul armean nu a rămas unitar multă vreme, armenii au fost nevoiţi să emigreze în toată lumea, ajungând şi pe terotoriile româneşti.

În Moldova există biserici armenşti la Suceava, Botoşani, Iaşi, Roman, Tg. Ocna, Focşani, Galaţi, Brăila.

Totodată, s-au păstrat şi 2 mânăstiri, care aparţin armenilor în Suceava, mânăstirea Zamca şi Hagigadar.

Armenii au dat foarte multe personalităţi de seamă pentru istoria României: Ioan Vodă cel Cumplit (numit şi Ioan Vodă Armeanul), Manuc Bei (cel care a construit Hanul bucureştean ce-i poartă numele), Arhimandrit  Zareh Baronian Ana AslanŞtefan AgopianBedros Horasangian, David Ohanesian, Garbis Zobian.

Evenimentul ce avea să se producă pe 6 noiembrie la Catedrala de la Ecimiadzin, a fost pentru foarte mulţi dintre noi inedit. Catedrala este construită la 20 km de Erevan, atestând religia creştină şi cultura armeană. Acest simbol religios al armenilor este format dintr-un complex de clădiri istorice şi religioase, cu vechi arhitecturi specifice zonei. În mijlocul acestui locaş sfânt tronează catedrala, unde slujbele sunt oficialte de către Patriarhul Suprem al armenilor de pretutindeni, Catolicosul KAREKIN al II-lea. Puţină lume ştie că acela care a condus timp de câteva decenii în secolul trecut Biserica Armeană (între 1955 şi 1994) era un armean născut în Bucureşti (România): Patriarhul Suprem şi Catolicos Vasken I.

Slujba de întronizare a 6 episcopi armeni din toată lumea fost oficiată cu mare fast de către Patriarhul armenilor, iar ritualul a fost înălţător. La final, grupul armenilor din România l-au felicitat cu căldură pe episcopul proaspăt uns, Excelenţa Sa, Datev Hagopian.

Apoi ne-am întors în Erevan, unde am participat la dineul oferit în onoare episcopilor unşi. 

A doua zi a urmat un tur al oraşului Erevan, capitala Armeniei, care a cuprins principalele străzi şi bulevarde, Palatul Prezidenţial, Universitatea, numeroase monumente şi statui închinate personalităţilor legendare ale Armeniei, de la Aram Haciaturian până la statuia Mamei Armenia, Opera, Cascada şi catedrala inaugurată în anul 2001, cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la adoptarea creştinismului ca religie oficială de stat.

Timpul s-a scurs pe nesimţite şi la întoarcere, din avion, muntele Ararat se vedea în zare, în cuşma lui de zăpadă. Atunci am avut sentimentul unei datorii împlinite.

Aveam simţământul unei trăiri extraordinare, într-un spaţiu care ne aparţine, de care suntem legaţi sufleteşte, chiar dacă ne-am născut pe meleaguri româneşti.

Andrei Eugenia (Eminian)