Mihai Stepan Cazazian

Ziua Minorităţilor Naţionale – Bacău 2017

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Colinde internaţionale cu solista de origine armenă Sonia Hazarian

 

Ziua de 18 decembrie este declarată, în România, Ziua Minorităţilor Naţionale, ridicată din acest an, prin lege, la nivel de sărbătoare naţională.
Continuând o tradiţie, în Bacău, în fiecare an, la iniţiativa Instituţiei Prefectului, în Bacău, cu această ocazie, se organizează mai multe manifestări culturale şi de informare, cu participarea tuturor minorităţilor trăitoare pe aceste meleaguri.

 

Astfel, timp de două zile, 19 şi 20 decembrie, la Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora”, în organizarea Uniunii Armenilor din România, Sucursala Bacău, au loc mai multe spectacole realizate cu participarea unor ansambluri şi solişti de renume naţional și internaţional, precum și expoziții de costume tradiționale, carte, revistă, pictură, ce reflectă cultura, istoria și tradițiile minorităților naționale.

În deschidere,  Carmen Cioltan, reprezentant al Instituţiei Prefectului a prezentat mesajul prefectului Maricica Coşa, cât şi contribuţiile minorităţilor naţionale, de-a lungul istoriei, la dezvoltarea judeţului, a relaţiilor dintre majoritari şi minoritari, fiind considerate un model pentru alte regiuni şi ţări. Spectacolul a fost prezentat de actorul şi regizorul Florin Kevorkian, care a creat emoţie atunci când a spus: „Trăim în inima unui popor care ne-a primit cu dragoste pe toţi”, fiind aplaudat de întreaga sală.

Solistul de muzică populară George Cojocărescu a dedicat spectatorilor aparţinând minorităţilor colinde româneşti şi cântece de Crăciun. Comunitatea armenilor a fost reprezentată de mezzosoprana Sonia Hazarian, acompaniată la pian de Izabela Cantoreanu, care au interpretat colinde internaţionale de Crăciun, fiind urmate de Corul „Şhalom” al Comunităţii Evreilor, cu melodii specifice sărbătorii Hanuka. De succes s-au bucurat Formaţia „Saray Gipsy Band” şi Grupul „Baxtalea”, care au reprezentat Partida Romilor Pro Europa.

Pe 20 decembrie, au intrat pe scenă formaţiile Forumului Democrat German, Zwei Mal Zwei şi cea de dansuri germane, Ansamblul Folcloric al Maghiarilor şi Ceangăilor din Moldova. Uniunea Italienilor, cea mai mică comunitate, se prezintă în festival cu o bogată expoziţie de carte, ziare şi reviste.

Gheorghe Baltatescu

desteptarea.ro