Mihai Stepan Cazazian

Ziua minorităților la Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          De ziua Prieteniei (18 decembrie) a avut loc la Muzeul Judetean Suceava, prezentarea filmului “Hagigadar, regasirea sperantei,, si un fragment din filmul ‘’Bukovina- Țara oamenilor fagi,, în regia lui Florin Kevorkian, artizanul acestei manifestari. In sala de proiectie au fost invitati membri din toate comunitatile din Bucovina. Intr-un stil propriu, elegant si cu mult drag, regizorul a facut prezentarea filmului “Hagigadar, regasirea sperantei,,.  Desi l-am mai vazut, am ramas captivat si emotionat din nou. De “Hagigadar, regasirea sperantei,, nu mă satur niciodată!

          A luat apoi cuvantul europarlamentarul Catalin Ivan care a aratat ca Bucovina este o Europa in miniatura, unde convietuiesc in buna intelegere 18 etnii, subliniind totodata importanta diversitatii.

          Domnul regizor Florin Kevorkian a purtat un dialog profesional cu publicul, explicand  pentru cei care nu cunosc greutatile “facerii” unui film, mentionand ca el nu face “filmulete”. La sfarsit i-am ramas recunoscator si i-am multumit din partea Sucursalei Suceava a UAR (asa cum ne-a obisnuit de fiecare data, ne-a impartasit secretele realizarii unui film).

          Doamna Brandusa Ionescu – membru marcant al Comunitatii Armene din Suceava, actrita noastra principala din acest film, a tinut la final, sa ofere o masa la restaurantul “Centru Vechi” tuturor celor prezenti in sala. Cei din sala s-au prezentat în bloc la masa festiva pe care “bunica Ușurica” (numita asa dupa spusele dumneaei ca la varsta sa toate se fac usor ). Cu acest prilej s-au legat noi prietenii si s-au purtat discutii intre oameni de diferite varste.

Manifestarea a fost o reusita deplina, drept pentru care membrii comunitatii Armene din Suceava au hotarat sa se pregateasca si mai mult pentru 1 Martie 2019 cand e programata premiera filmului ‘’Bukovina- Țara oamenilor fagi,,.  Cand vizionezi filme cu asemenea subiecte nu poti fi decat nerabdator si incantat in acelasi timp ! Doamne ajuta sa se rezolve problemele financiare pentru terminarea filmului in bune conditii !

          In timpul filmului “Hagigadar, regasirea sperantei,, mi-au venit in minte fel de fel de planuri pentru reabilitarea totala a manastirii cu acelasi nume. Mi-am regasit nadejdea ca ni se va indeplini dorinta de a face si mai frumoasa mănăstirea si de a face cat mai multe fapte bune, lucrand continuu pentru reabilitarea completa a lacasului de cult. De Hagigadar este legata copilaria mea, deoarece bunica paterna a locuit în incinta manastirii – avand grija de ea – intre anii 1929-1968, cand a decedat.

Intr-un sfârsit am ajuns acasa, frânt de oboseală dar apoi am participat la serata culturala cu multa încărcătură sufleteasca.

Fugit irreparabile tempus !

Vor veni si alte filme si fapte bune, pentru ca-l iubim pe Dumnezeu si el ne iubeste pe noi !

Gandul imi zboara si la frumoasele tablouri cu manastirea Zamca pe care le-am pregatit pentru expozitie.

Pot spune ca a fost o seara plina si bine moderată.

La multi ani tuturor prietenilor si colaboratorilor si promitem ca vom incerca sa ne ridicam cat mai mult la nivelul inaintasilor nostri din Comunitatea Armeana din Suceava.

Sa luptam cu toții, cum putem

  • cu credinta ;
  • cu cuvantul ;
  • cu fapte bune ;
  • cu bani ;
  • cu toate ”armele’’ ;
  • cu speranta ;
  • cu tenacitate ;
  • cu incredere in reusita- impreuna- prieteni si dusmani (sa-i iubim si pe ei pentru ca si ei ne vor ajuta) ;

Pentru ca la urma sa nu ne para rau ca macar nu am incercat !

 

Ioan Foit, presedintele sucursalei UAR Suceava