Ziua Internaţională a Limbii Materne la Iași

Ziua Internațională a Limbii Materne este un eveniment sarbatorit in fiecare an pe 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea multietnica.
Data reprezintă ziua din 1952, moment în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bengali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, capitala Bangladesh-ului de astăzi.
Evenimentul a constat intr-o dezbatere pe 20 februarie, ora 11,00, la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, în Sala de spectacole ”Diotima”, întâlnire la care comunitatile etnice din Iasi au oferit detalii unice despre cultura lor.
De asemenea, au fost prezentate detalii importante despre implinirea a 166 ani de la dezrobirea rromilor, moment cu semnificatii spinoase pentru toate minoritatile. Lipsa politicilor de integrare socio- economica pentru minoritatile aflate la rascruce de drum, fiind cea mai grava problema dupa un moment dificil pentru comunitatea aflata in suferinta.

Printre invitații de la comunităților etnice din Iași s-au numarat urmatoarele persoane: comunitatea armeana – doamna Daria Tănăsucă, coordonator programe culturale, comunitatea greaca – prof. Virginia Arghiropol, comunitatea ucraineana – președinte Victor Hrihorciuc, comunitatea evreiasca, Albert Lozneanu, secretar general al comunității și ing. Martha Eșanu, redactor șef a Revistei ”Prietenia”, ruși-lipoveni – Valeriu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor-Lipoveni din Iași și Prof. univ. dr. Leonte Ivanov, catedra de slavistică, Universitatea ”Al. Ioan. Cuza” Iași, rromi – Elena Motaș, consilier pe problemele rromilor din cadrul Prefecturii Iași, polonezi – Fryderyk Kluska, președinte al Comunității Poloneze din Iași. Moderatorul dezbaterii a fost Adi Cristi, director al Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași. Ambele manifestări au avut loc în Sala de spectacole ”Diotima”. Sarbatoarea a fost una plina de culoare , fiecare comunitate promovand valorile sale unice in lume.

Din partea comunitatii armene, doamna Daria Tănăsuca a prezentat aspecte inedite despre limba armeană, dar și programul educațional pentru anul 2022, ce vizează conectarea la realitatea vremurilor prezente în ceea ce priveste valorile limbii materne si metodele inovative de atragere a tinerilor spre valorile armenesti.
A fost prezentat proiectul “ Arca armenească“, dezvoltat în perioada noiembrie 2021- februarie 2022, ce a presupus la prima editie conceperea unei culegeri de basme armenești .
“ Promovarea basmelor armenesti are o influenta benefica in formarea caracterelor tinere, deoarece se pot oferi directii de orientare curajoase copiilor si adolescentilor, demonstrand ca o viata cu principii sanatoase nu se cladeste pe lacomie, egoism, ci urmand o cale dreapta , uneori mai greu de strabatut, dar care atrage abundenta in viata omului. “ ( Daria Tanasuca )
Multiculturalitatea este o bogatie de care trebuie sa ne bucuram, este un liant in manifestarea si dezvoltarea individuala, dar si a comunităților.
Corespondent Iaşi -Daria Tănăsuca