Mihai Stepan Cazazian

Ziua Culturii Armene la Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La finele săptămânii trecute, la Muzeul  etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a avut loc ZIUA CULTURII ARMENE LA CLUJ, un demers pornit acum 12 ediții și care s-a dezvoltat cu  evenimente care au adus un plus de valoare acestei manifesări deja tradiționale. Pe lângă momentele muzicale de excepție, oferite de către doi tineri talentați, GYENGE Zoltán Balázs și KOLCSÁR Péter, a finalului dinamic oferit, din nou, de Ansamblul HAYAKAGAKH din Armenopolis-Gherla, a fost lansată și cartea, editată post mortem, despre și cu scrierile fostului nostru coleg și prieten, Narcis Eduard ANTONIAN. Cuvintele rostite, vocile tremurânde nu pot reda într-o corespondență, momentul special și de mare impact asupra publicului. Cartea „Amintește-ți ziua de mâine”, o selecáie realizată de colectivul Redacției revistei ARARAT, sub atenta coordonare a redactorului-șef Mihai Stepan CAZAZIAN, dar și colajul de imagini care se derulau,  au  avut menirea de-a crea acel moment magic de reîntâlnire. Această reîntâlnire a fost cu atât mai plină de suflet fiind prezentă și soția lui Edi, doamna Iulia ANTONIAN.

Ca de fiecare dată au participat și personalități din cele mai diferite zone ale României. E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Republicii Armenia la București, a subliniat necesitatea solidarității și empatiei față de tot ce se întâmplă în zonele de conflict din Arțakh, și de a găsi împreună cu comunitatea internațională rezolvări de lungă durată și definitive.

Președintele UAR, Varujan VOSGANIAN,  a reiterat, pe scurt, parcursul acestui eveniment cultural de excepție, care de-a lungul anilor s-a îmbogățit, printre altele, și cu decernarea Premiului anual SZONGOTT Kristof, care anul acesta a fost înmânat în aplauzele și ovaționările publicului prezent, domnului Tudor SĂLĂGEAN, directorul muzeului-gazdă, Muzeul etnografic al Transilvaniei. Președintele UAR Cluj, Karen SEBESI, în laudatio făcut premiantului, a subliniat, printre altele, dedicare cu care se apleacă Tudor SĂLĂGEAN  asupra problematicii minorităților naționale, seriozitatea și punctualitatea acestuia în tot ce întreprinde. Vicepreședintele, Consiliului județean Cluj, István VÁKÁR, sub tutela căruia funcționează și acest muzeu, a sublinjiat multipla s-a calitate de om de administrație, dar și cea de membru activ în cadrul sucursalei clujene UAR. A arătat că în astfel de vremuri, cu conflicte prelungite, întoarcere către comunitatea din care faci parte trebuie cît mai des strânsă și păstrate relațiile interumane specifice. Ziua culturii armene la Cluj va continua și în anii viitori, iar pentru cei care doresc să participe la cât mai multe evenimente ale acestei comunități, le propunem să urmărească tot ce se organizează sub egida Uniunii Armenilor din România.  

Evenimentul deja devenit tradițional la Cluj, a fost organizat sub auspiciile Ambasadei Republicii Armenia în România, sub patronajul E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Republicii Armenia la București.

K.  PANYAN