Mihai Stepan Cazazian

“ZILELE FILMULUI ARMENESC” LA ROMAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Imagine014

Scurt metrajele care aduc în atenţia romaşcanilor fapte ale comunităţii armene din România, dar şi evenimente din istoria acestora.

Uniunea Armenilor din România, filiala Roman, a organizat, pe 23 şi 24 octombrie, “Zilele Filmului Armenesc”. În cadrul evenimentului, actorul şi regizorul Florin Kevorkian a prezentat, la Hotel Roman Plaza, scurt-metrajele “Armenopolis, suflet armenesc”, “Recunoaşte – 1915″, “Hacigadar, regăsirea speranţei” şi “Noravank, între legendă şi realitate”. Producţiile sunt realizate de Florin Kevorkian, Elisabeta Bostan şi fiica acesteia, Izabela Bostan-Kevorkian, şi au adus în atenţia romaşcanilor fapte ale comunităţii armene din România, dar şi evenimente din istoria acesteia.

WP_20151024_008

Imagine011

“Armenopolis, suflet armenesc” este o introducere în istoria armenilor care s-au stabilit pe meleaguri româneşti. Filmul ne invită în atmosfera oraşului Gherla, din judeţul Cluj, înfiinţat de armeni, numit odinioară Armenopolis, un adevărat muzeu în aer liber, un loc gândit pentru viitor, pentru familie. “Recunoaşte – 1915″ prezintă date şi informaţii despre genocidul împotriva armenilor în anul 1915 din perioada primului război mondial. “Hacigadar, regăsirea speranţei” este un film despre mănăstirea cu acelaşi nume din judeţul Suceava, construită în 1512, iar “Noravank, între legendă şi realitate” vorbeşte despre mănăstirea Noravank din Armenia, fondată în 1205.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Hotel Roman Plaza, Societatea Culturală “Clepsidra” şi Academia “Petru Tocănel”, din cadrul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Ana Maria Postelnicu