Mihai Stepan Cazazian

Zilele Culturii multietnice la Iași. Educație prin artă și toleranță etnică

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

In perioada 29- 31 mai 2017 , la Iasi , in cadrul Festivalului International al Educatiei , Editia 2017, s-au desfasurat o serie de manifestari culturale organizate de catre Uniunea Armenilor din Romania –Sucursala Iasi in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi , Muzeul Unirii din Iasi si Asociatia Culturala Semper Artes din Iasi.

Evenimentele culturale au avut ca scop promovarea culturii armene si a conceptului de educatie prin arta si toleranta etnica.

Luni, 29 mai 2017, a avut loc workshopul de literatura “ Poetul roman George Toparceanu VS poetul armean Komidas”. In cadrul acestui eveniment organizat cu participarea elevilor de la Colegiul National “Emil Racovita” din Iasi, doamna Daria Tanasuca a sustinut o prezentare detaliata a istoriei literaturii armene si a promovat intreaga opera literara a poetului armean Komidas . De asemenea, creatiile lui George Toparceanu au fost prezentate pe larg, in cadrul evenimentului  punctandu-se faptul ca in perioada sederii in Iasi, poetul a locuit in casa unei familii de armeni, care au fost si sursa de inspiratie in compunerea unor poezii. Asadar, prin aceasta activitate educational – culturala , s- a evidentiat rolul important al comunitatii armene in dezvoltarea orasului Iasi,  dar si importanta informarii tinerilor despre toleranta etnica.

Miercuri, 31 mai 2017, la Muzeul Unirii din Iasi , a avut loc conferinta „Repere multietnice in formarea Iasului modern”. In cadrul intalnirii,  a conferentiat  din partea comunitatii armene din Iasi, domnul Avetis Stepaniant, ce a realizat o prezentare detaliata a rolului armenilor in formarea Iasului modern. Domnul profesor Andi Daschievici a finalizat prezentarea comunitatii armene cu informatii pretioase despre casele armenesti din orasul Iasi.

De asemenea, doamna Aida Dragomirescu a prezentat cartea Paradoxul armenesc, de Sergiu Selian, publicatie aparuta la Editura Ararat din Bucuresti, devenind un important mesager al literaturii armene contemporane, prin informatiile pretioase oferite in cadrul intalnirii.  

Finalul evenimentului a fost marcat de Recitalul de poezie armeana sustinut de domnisoara Petra Tanase, urmat apoi de Vernisajul expozitiei  „Mozaic etnic”, a pictorului armean Mircea Rasvan Ciacaru. Tema centrala a expozitiei de pictura a fost portretul  de femeie armeanca , evidentiindu-se importanta femeii si a mamei in cultura armeana.

Cvartetul Allegro a Colegiului Nationalde Arta „Octav Bancila” din Iasi a incheiat intr-o nota muzicala deosebit de rafinata intraga serie de manifestari culturale  dedicate culturii armene la Iasi.