Mihai Stepan Cazazian

ZILELE CULTURII ARMENE LA TÎRGU-MUREȘ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

dsc_0808

La 15-16 octombrie la Tîrgu-Mureș s-au desfășurat Zilele Culturii Armene organizate de Uniunea locală a Armenilor Maghiari, cu sprijinul ambasadei Armeniei în România. În program au fost incluse o conferință, o expoziție de hărți ale Armeniei istorice, un program artistic, concurs de cunoaștere pentru adolescenți și expoziție cu vînzare a lucrărilor meșterilor artei populare.

În dimineața zilei de 15 octombrie, la conferința desfășurată în Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș s-au făcut comunicări cu privire la rolul jucat de personalitățile armene în diverse sfere ale vieții transilvane și ungare din secolele 19-20. Conferința a fost deschisă de cuvîntul ambasadorului Armeniei, Excelența Sa Hamlet Gasparian: „După Revoluția din 1989, armenii, la fel ca celelelte 19 minorități recunoscute, se bucură de sprijin din partea statului român. Uniunea Armenilor din România, care are 15 filiale în țară, este finanțată de stat. În afară de aceasta, acum 2 ani, la Universitatea din Cluj a fost înființat Institutul de Armenologie, la Universitatea din București se predă limba armeană, au fost tipărite manuale de limbă armeană occidentală și orientală. Grație tuturor acestor lucruri, putem spune că în România păstrarea identității armenești este așezată pe o bază instituțională.

În paralel, editurile armenești Ararat și Zamca, precum și alte edituri românești publică anual zeci de cărți și studii despre armeni și patrimoniul lor istoric și cultural, iar televiziunea, radioul și presa românească, precum și teatrele și sălile de concerte se apleacă deseori asupra temelor armenești.dsc_0793

Nici guvernul Armeniei nu trece cu vederea politica menținerii identității armenești în România. Ministerele de Externe, al Diasporei, al Culturii și Educației, precum și cel al Administrației Teritoriale sînt implicate activ în diverse programe.

În acest context, sînt cu totul lăudabile eforturile depuse de Comunitatea Armeană din România pentru păstrarea identității, și concentrarea atenției și programelor asupra tinerilor, pregătindu-i pentru a le preda ștafeta. Nucleul comunității rămâne solid și viabil, și astăzi ea moștenește o strălucită istorie și un colosal patrimoniu cultural.

Prin stabilirea legăturilor de înfrățire între zeci de orașe și județe din România și Armenia, ambasada se află în contact direct și cu autoritățile locale, fapt care, sper, încurajează viața armenească locală și contribuie la conservarea patrimoniului armenesc din acele locuri.

Încă o dată doresc să felicit autoritățile și instituțiile locale pentru sprijinul prețios, în același context vreau să mulțumesc și tuturor participanților și artiștilor care au contribuit substanțial la reușita acestui eveniment, și nu în ultimul rând, compatrioții noștri pentru implicarea în această manifestare, ce marchează atât de frumos Zilele Culturii Armene”.

Cu această ocazie ambasadorul armean a înmînat diplome de mulțumire din partea Ministerului Diasporei din Armenia președintelui Uniunii Armenilor Maghiari din Tîrgu-Mureș, Puskás Attila, precum și lui Kulcsár László, președintelui Uniunii Armenilor Maghiari din Gheorgheni, și Buslig Gyula, din conducerea acesteia.

Apoi conferențiarii sosiți din diferite orașe transilvane și de la Budapesta au prezentat comunicări despre remarcabila cîntăreață de operă Hollósy Kornélia (1827-1890), pianistul Schönherr Gyula (1864-1908), despre Keresztes Lajos (1900-1978), medaliat cu aur la olimpiada de la Amsterdam din 1928, Görög Joachim, remarcabilul cleric Görög Joachim (1862-1928) și Pongrátz Gergely (1932-2005), erou al insurecției ungare din 1956, care cu toții se trag din familii armeano-catolice din Transilvania.

sa

După conferință, în Palatul Culturii, Ősz Domokos, membru al Filarmonicii de Stat din Tîrgu-Mureș, a ținut o comunicare despre dudukul armenesc și a interpretat lucrări de Komitas și alte melodii armenești, iar formația de dansuri András Lóránt a prezentat elemente ale dansului armenesc.

Seara, în Muzeul Județean din incinta cetății medievale a Tîrgu-Mureșului, a fost deschisă expoziția lui Ruben Galician cu tema Modificările granițelor Armeniei în codicele lumii, la care cuvîntul de deschidere a aparținuit ambasadorului Armeniei, iar expoziție propriu-zisă a fost prezentată de Bartos-Elekes Zsombor, conferențiar doctor la Universitatea babeș-Bolyai din Cluj, expert în cartografie. În muzeu au fost stabilite și rezultatele concursului de cunoaștere pentru tineri, iar cîștigătorilor le-au fost înmînate premii.

dsc_0830

A doua zi, într-una din piețele centrale din Tîrgu-Mureș, a avut loc expoziția cu vînzare pe teme armenești a meșterilor locali lemnari, ceramiști și pielari.

La Zilele Culturii Armene de la Tîrgu-Mureș au fost prezente personalități locale ale vieții politice și spirituale, sute de localnici și invitați, printre care Turgyan Tamás, reprezentantul armenilor maghiari în parlamentul ungar, și Csige Sándor Zoltán, consul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc. Presa și televiziunea locală au relatat despre manifestări și evenimente.

În cadrul Zilelor Culturii Armene, ambasadorul Hamlet Gasparian a vizitat biserica și cimitirul catolic din Tîrgu-Mureș, unde în altarul bisericii și pe vitralii este înfățișată scena botezării regelui armean Tărdat de către Sfîntul Grigore Luminătorul, iar în criptele bisericii și în cimitir se găsesc rămășițele pămîntești și cavourile nobiliare ale unor personalități armene din Transilvania.

după armenpress