Mihai Stepan Cazazian

Zilele Culturii Armene la Muzeul Satului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMGP1565

Ediţia a II-a a Zilelor Culturii Armene au avut  loc, în perioada 20-22 septembrie, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

Evenimentul a fost organizat  de Uniunii Armenilor din România și Arhiepiscopia Bisericii Armene sub patronajul Ambasadei Republicii Armenia în România. 

Armenii constituie o comunitate etnică veche de aproximativ un mileniu, fiind prezenţi în toate regiunile României. În prezent, comunitatea numără câteva mii de membri.

Pe durata a trei zile, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” au fost organizate spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, expoziţii de fotografie, ateliere de caligrafie, bijuterii și icoane pe sticlă. Am putut admira expoziția de fotografii “La umbra muntelui Ararat” –  autori Hrant Jaghinyan și Mcrtici Baghdasarian.

IMGP1584

IMGP1747
IMGP1589
Editura Ararat a pregătit un stand special amenajat, unde iubitorii de carte au putut cumpăra volume despre cultura, istoria, credința sau gastronomia armenilor.

A fost prezentat scurtmetrajul “ Când moartea întârzie să apară” –  despre viața și testamentul lui Harutiun Frenkian ( regizor: Armine Vosganian) și documentarul ”Visul doar vis” –  viața lui Manuc Bey. La capitolul lansări de carte bifăm prezentarea volumului ”Istoria vieții lui Manuc Bey Mirzaianț” de Mser Mserian (Editura Ararat) și  Manualul de Limba Armeană( occidentală) pentru elevi începători de gimnaziu și liceu, (Editura Didactică și Pedagogică) realizat de doamna Ulnia Blănaru Maganian. 

IMGP1577

 

IMGP1725

IMGP1740

IMGP1742

Participanţii la eveniment au putut savura la standurile special amenajat produse gastronomice,  cafea şi coniac. Produsele au fost preparate de restaurantul Hotelului Arca lui Noe al familiei Hovakimyan. O pată de culoare a reprezentat-o prezentarea unei scurte istorii a cafelei realizată de Gheorghe Florescu (  patron al magazinelor Delicatese Florescu – tradiție armenească din 1530 !) împreună cu scriitorul Bedros Horasangian.

Pentru copii s-au desfășurat ateliere de basme armeneşti, de realizat păpuşi din linguri şi materiale vegetale, precum şi ateliere de pictat păpuşi din ipsos şi face painting.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, la ora 16,00 în prezența senatorului Varujan Vosganian, ministru al economiei, deputatul Varujan Pambuccian, preot vicar Bogdan Ezras și preot Hetum Tarverdyan și a directoarei Muzeului Satului, Conf. univ. dr. Paulina Popoiu. A fost prezent Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasador al Republicii Armenia la București.   În cadrul celor trei zile au avut loc spectacole susținute de Cosmin Bălean la duduk  împreună cu Trio Sonus, Harry Tavitian (pian) & Cserey Csaba (percuţie), Ansamblul de dansuri “Vartavar” condus de Bella Mardikian. Festivalul s-a încheiat duminică seară cu un concert susţinut de “Fraţii Dedeian Quartet”.

Zilele Culturii Armene au fost o reușită chiar dacă nu am avut parte de același public ( ca număr ) de la Festivalul Strada Armenească. Mulțumiri Muzeului Satului pentru sprijinul acordat și filialelor UAR din Bacău, Gherla și Cluj care au participat, nu doar cu prezența la realizarea acestei manifestări.

reporter