Mihai Stepan Cazazian

Zilele culturii armene la Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

dsc_0216

In zilele de 24 si 25 septembrie , la Cluj, a avut loc cea de-a sasea editie a Zilelor culturale armene, care anul acesta au fost dedicate si celor 25 de ani de la referendumul pentru independenta Republicii Armenia. In prima zi, dupa intonarea imnurilor celor doua state, Karen Sebesi, presedintele filialei Cluj a UAR a dat citire mesajului transmis cu aceasta ocazie de catre E.S. Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia in Romania. Dupa acest moment a urmat lansarea cartii “Genealogia familiilor armene din Romania” , tradusa de Andreea Ghita, dar si o masa rotunda avand la baza acest volum, cu participarea unor specialist de exceptie in domeniu: prof.dr. Lucian Nastasa-Kovacs, directorul Institutului de armenologie din Cluj, prof.dr. Tudor Salagean, directorul Muzeului etnografic al Transilvaniei (gazda intregului eveniment), Dr. Attila Puskas, Dr. Attila Kalman si artistul plastic Jozsef Novak, realizatorul blazoanelor familiilor nobile de origini armenesti din Transilvania, expuse in cadrul acestui eveniment.

dsc_0140
In cele doua zile publicul clujean a putut aplauda doua ansambluri de dansuri armenesti care au adus o pata de culaore aparte Zilelor culturii armene. Este vorba de ansamblurile SIAMANTO (sucursala Iasi UAR) si NUR (sucursala Cluj UAR).
La Zilele culturale armene din acest an, eveniment de exceptie al sucursalei Clui al UAR, coceput si realizat de catre doi membrii de marca a filialei, Anna Steib si Mircea Tivadar, pe langa membrii comunitatii armenesti din Cluj, au participat si reprezentantii Comunitatii evreiesti din Cluj, dar si viceprimarul Clujului, doamna Anna Horvath, doamna Csilla Hegedus, fost ministru al Culturii si domnul Hacic Garabet, secretarul general al Uniunii Armenilor din Romania.

dsc_0126