Mihai Stepan Cazazian

Zile de sărbatoare la comunitatea armeană din laşi             

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

              Uniunea Armenilor din Romania – Sucursala Iasi a desfasurat in perioada 19 -20 mai 2022 activitati culturale menite sa promoveze cultura armeana .

          Joi, 19 mai 2022, membrii comunitatii armene s-au intalnit pentru a celebra “ 104 ani de la Prima Republica Armenia”. Într-un cadru festiv, au fost făcute prezentări despre acest eveniment istoric, ce a marcat deschiderea drumului pentru spatiul armean către un stat independent și puternic .

            Republica Democrată Armeană, cunoscută și sub numele de Prima Republică armeană, a fost primul stat modern armean, constituit la 28 mai 1918. Republica a fost înființată pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars) din cadrul Imperiului Rus în urma Revoluției din 1917 și a dezmembrării Republicii Federative Caucaziene.

              Regatul României a recunoscut independența Republicii Armenia la 10 august 1920 și a stabilit relații diplomatice cu aceasta pe data de 21 septembrie 1920.

            O alta manifestare a fost organizata pe 20 mai 2022, de către Uniunea Armenilor din România, împreună cu  partenerul său cultural Colegiul Tehnic “ Ioan C. Ștefănescu” Iași, având alături toate comunitățile etnice din Iași. S-a  organizat conferinta “ 21 mai- Ziua Mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare.” În cadrul manifestării au fost prezentate aspecte culturale si traditiile culinare armene.

            Acceptarea și promovarea diversității culturale este un proiect important pentru traiul armonios al locuitorilor unor șări. Uniți în diversitate, acceptând valorile culturale ale tuturor comunitășilor etnice, devenim vectori ai dezvoltării unei societăți echilibrate, caracterizată de o simbioză culturală unică.

   Daria Tănăsucă, corespondent U.A.R – Iaşi