Arhiepiscopia Armeana

Zile de pelerinaj și reînoire spirituală la Mănăstirea făcătoare de minuni HAGIGADAR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

      Întâistătătorul  Eparhiei Armene din  România, P.S. Episcop Datev Hagopian,  împreună cu  P.C. preoți  Kricor Holca și Oșakan Khachatryan au  plecat la Suceava cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

      Cu toate că pandemia de Covid 19 a creat dificultăți,  respectând regulile    stabilite de autorități cu privire la siguranța pelerinilor, și în acest an, însă, a fost oficiată Sfânta Liturghie la mănăstirea făcătoare de minuni Hagigadar, astfel continuându-se tradiția de peste 500 de ani.

       Cu toate că numărul pelerinilor armeni sosiți  din diferite colțuri ale țării n-a fost mare ca în alți ani, la slujbă au participat totuși mai bine de 100 de pelerin români veniți  pentru a se ruga și reînoii credința.

       Sămbătă seara, pe 15 august, la orele 18:00, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România  P.S. episcop  Datev Hagopian,  împreună cu soborul  de preoți, a oficiat slujba de vecernie.

        Duminică, pe 16 august la ora 10:00, a  fost oficiată Sf. Liturghie  Arhiereiască în vestita mănăstire făcătoare de minuni Hagigadar.

      La  Sf. Liturghie erau prezenți: președintele U.A.R. dl. Varujan Vosganian,  Varujan Pambuccian, deputatul comunității armene în Parlamentul României și președinte al grupului parlamentar al minorităților naționale, clerul.

       La sfârșitul Liturghiei, P.S. Episcop a binecuvântat pelerinii armeni și români prezenți și le-a mulțumit pentru participare. În cuvântul său Preasfinția sa a subliniat: ,,Dragi pelerini, cu toate problemele apărute din cauza pandemiei,  suntem recunoscători că ați venit la acest lăcaș sfânt pentru a vă reînoi credința  în Dumnezeu și pentru a ne ruga împreună. De multe ori am spus și astăzi repet: România este Ierusalimul Europei, păstrătoarea valorilor creștine pe care le transmite generațiilor viitoare. Suntem siguri de faptul că în viitor, România va deveni centrul spiritual al creștinismului în Europa, capitala credinței. Această țară creștină, România, devenită a doua patrie pentru armeni, este un exemplu astăzi pentru multe țări din Europa care s-au îndepărtat de valorile creștine. Dovada cuvintelor mele sunteți voi, dragii mei, prezenți aici, în această mănăstire făcătoare de minuni – HAGIGADAR, ca să vă rugați cu noi și să participați  la sfânta liturghie  cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, cu toate restricțiile impuse din cauza pandemiei’’.

             P.S. Episcop le-a mulțumit pelerinilor pentru faptul că au respectat toate regulile stabilite de autorități și în special, preotului paroh al Bisericii Armene din Suceava Torgom Mandalian.

          La cealaltă mănăstire nu mai puțin vestită, ZAMCA,  pe 17 august, P.S. Episcop împreună cu soborul de preoți,  a oficiat slujba de pomenire a celor adormiți și a s-a rugat pentru pacea și odihna sufletelor lor.

       În aceeași zi P.S. Episcop s-a întors la București.

Biroul de presă al Eparhiei Armene din România