Redactor

Ziarullumina.ro / Muzeul Zambaccian, un „nec plus ultra” al colecțiilor de artă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu – 31 Iul, 2020

Un armean de toată isprava, Krikor Zambaccian, a ținut neapărat să aibă o colecție de artă românească. Dacă alți colecționari se îngrijeau să achiziționeze măcar un tablou de Nicolae Grigorescu, considerat etalonul absolut, Zambaccian a umplut o sală întreagă cu Grigorescu, alături de Petrașcu, Tonitza, Luchian, Iser, Andreescu, Aman, Paciurea, Medrea, Han. Astfel s-a născut cel mai valoros și cel mai cunoscut muzeu de colecționar din România, devenit el însuși un etalon și adăpostit într-o casă superbă, care vă așteaptă s-o vizitați.

Familia Zambaccian a ajuns în România, la Constanța, în a doua jumătate a secolului 19, ne povestește Georgiana Iacob, de la Secția de Educație, Comunicare și Proiecte Culturale a Muzeului Național de Artă al României. Tatăl viitorului colecționar era contabil la o firmă de țesături, profesia fiind moștenită de fiu, care studiase comerțul la Anvers și la Paris. Acolo a căpătat pasiunea pentru artă, dar asta numai după ce inițial fusese atras de muzică, studiind ca adolescent vioara.

Atracția către lumea artei

Începuturile colecției au fost „sponsorizate” de tată, începând cu 1906, când, vizitând Expoziția Jubiliară de la Palatul Artelor, Krikor a vrut să cumpere lucrări de Grigorescu, Vermont, Verona, Lughi, cerându-i părintelui său 500 de lei în acest scop. Ulterior, tânărul a reușit să facă achiziții din ceea ce câștiga el însuși.

citește articolul integral pe ziarullumina.ro