Redactor

ZIARULFACLIA.RO / Noul director…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…al Institutului de Armenologie din cadrul UBB: Regenerarea culturală a comunității armene pare să aibă noi orizonturi

Cunoscutul istoric clujean Tudor Sălăgean a devenit, începând cu 1 iulie, director al Institutului de Armenologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai’’.

Decizia numirii unui nou director în fruntea acestui institut a fost luată în 10 iunie 2019 de acad. prof. Ioan Aurel Pop, rector al Universității „Babeş-Bolyai’’. Institutul de Armenologie s-a deschis, oficial, la Cluj în data de 7 noiembrie 2014, pe lângă  Universitatea Babeş-Bolyai, director fiind numit profesorul Lucian Nastasă Kovacs. Până în prezent Institutul a fost implicat în organizarea unor simpozioane, dezbateri pe teme armenești și în pregătirea, pentru doctorat, a unor tineri istorici. Ziarul Făclia a stat de vorbă cu istoricul Tudor Sălăgean pentru a vedea care sunt priorităţile sale în noua funcţie de director al Institutului de Armenologie.

Rep: Începând cu data de 1 iulie, ați devenit coordonatorul activităților Institutului de Armenologie care funcționează în cadrul Universității Babeș Bolyai. Care este rațiunea existenței unui asemenea institut și ce anume v-ați propus să faceți pentru a-l face mai cunoscut?

Tudor Sălăgean: Institutul de Armenologie este, de fapt, un centru de cultură care funcționează în cadrul Universității Babeș Bolyai, alături de alte 23 de centre culturale dedicate diferitor culturi. Membrii Institutului sunt cercetători, cadre didactice și specialiști, de diferite vârste, interesați în studierea comunității armene din România și a raporturilor acesteia cu Armenia, dar și cu alte comunități din diaspora armeană din întreaga lume. Activitatea tuturor membrilor institutului este, de fapt, bazată pe voluntariat, acest centru nedispunând de personalitate juridică sau de un buget propriu. Institutul a fost creat în anul 2014, iar la inaugurarea sa a participat, alături de alte personalități, ambasadorul Armeniei în România și rectorul Universității din Erevan. Acest centru de studii armene de pe lângă Universitatea Babeș Bolyai este primul din Europa Centrală și de Est, iar din acest motiv el a reușit să se afirme, de la bun început, ca un reper important în cadrul studiilor armenologice mondiale. Institutul a fost implicat și în viața culturală a comunității armene din România, pentru că Uniunea Armenilor din România și Ambasada Armeniei în țara noastră au privit întotdeauna acest institut ca pe un partener serios și au avut mari așteptări de la el. Marea șansă pentru dezvoltarea acestui institut este reprezentată de comunitatea armeană din România, care, după cum bine știm, este una foarte activă în domeniul cultural.

Este foarte important să redeschidem punțile de comunicare între cultura românească și cultura armeană. Să creăm un cadru în care membrii comunității armene din România să își poată consolida propriile tradiții culturale, beneficiind de un cadru instituțional adecvat și de suportul mediului academic din România și din Armenia. Cunoașterea culturii armene presupune, poate, un efort pentru noi, românii, dar vă asigur că acest efort merită să fie făcut. Este foarte important că acest centru de cercetare se bucură de susținerea Ambasadei Armeniei în România și a Uniunii Armenilor din România, cei doi parteneri fundamentali fără a căror colaborare institutul nostru nu și-ar putea îndeplini menirea.

citește restul interviului pe ziarulfaclia.ro