Mihai Stepan Cazazian

ziarulfaclia.ro / Manifestări artistice harghitene cu participare clujeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0178

În ultima perioadă, nu trece un sfîrşit de săptămînă fără o participare a armenilor gherleni la diferite manifestări culturale sau religioase desfăşurate în ţară. Aşa s-a petrecut şi la sfîrşitul săptămînii trecute, cînd, în oraşul Gheorgheni, jud. Harghita, au Gyergyoszentmiklos-ormeny-katolikusavut loc manifestări prilejuite de cea de a V-a ediţie a Festivalului Artei Armene, avînd în vedere că localitatea harghiteană este alături de Gherla, Dumbrăveni şi Frumoasa unul din cele mai renumite centre ale spiritualităţii armeneşti transilvane. Aici s-au adunat, timp de trei zile, reprezentanţii artei şi culturii armene din zona noastră. Nu puteau lipsi mesagerii vieţii artistice clujene, incluzîndu-i aici şi pe gherleni, binecunoscuţi prin măiestria lor artistică. Punctul central al festivităţilor a fost Conferinţa internaţională „Armenii Maghiari din Transilvania – trecut, prezent şi viitor”, ce a avut loc sub înaltul patronaj al domnului Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia în România.

DSC_0202

A fost prezent şi Anahit Simonyan, reprezentantul Contactelor Culturale Internaţionale în Erevan (Head of UNIDO Operations in Armenia ). De la Cluj-Napoca a onorat cu prezenţa dna Bálintné Kovács Júlia, care a vorbit despre scriitorul clujean Bálint Tibor (care a primit postum premiul Moştenirea Maghiară). Au putut fi admirate lucrările apreciatei pictoriţe din Gherla (în prezent stabilită la Budapesta), Martaian Ermone Zabel. Ea a prezentat publicului prezent la vernisajul desfăşurat la Casa Armenilor din Gheorgheni mai multe icoane pe sticlă caracteristice artei sale. Slujba religioasă ce a avut loc în ultima zi a manifestărilor în Biserica Armenească din localitate a fost oficiată de preotul paroh al Catedralei Armeneşti din Gherla, vicarul Szakács Endre. A fost prezent şi Episcopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György. A evoluat şi corul bisericii armeneşti din Gheorgheni. Pe agenda festivalului s-a aflat tradiţionala expoziţie de hurut, unde preparatele realizate de gospodinele din Gherla au avut mare trecere, la fel şi specialitatea armenească ‘’dalauzi’’.

DSC_0214

În cadrul manifestărilor artistice organizate de Asociaţia Armeano-Catolică Gheorgheni, Parohia Armeano-Catolică din localitate şi Asociaţia Maghiarilor Armeni din România, în oraşul din Harghita a mai avut loc concertul de muzică de jazz susţinut de Harry Tavitian şi splendidul concert prezentat în Biserica Armenească de corul de cameră „Lux Aurumgue” dirijat de Ványolos András. Au fost momente artistice de referinţă în cadrul reprezentaţiilor desfăşurate timp de trei zile cu ocazia celei de a V-a ediţii a Festivalului Artei Armene de la Gheorgheni, unde Clujul a fost din nou în prim-plan.

SZEKELY Csaba

http://ziarulfaclia.ro