Redactor

Zi de mare bucurie pentru armenii din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

„Hristos S-a născut și S-a arătat!“. Aceste cuvinte de mare încărcătură duhovnicească sunt rostite în fiecare an pe 5 și 6 ianuarie în bisericile apostolice ortodoxe armene de pretutindeni, deoarece în cea de-a șasea zi a primei luni din an, armenii ortodocși prăznuiesc Nașterea Domnului, dar și Botezul Său în apele Iordanului, la 30 de ani, vârsta deplinei maturități. Aceste cuvinte  s-au auzit, în seara zilei de 5 ianuarie, în ajunul Crăciunului, și la Constanța, la Biserica Apostolică Armeană „Sfânta Maria“, unde s-a oficiat, la fel ca și în celelalte lăcașe de cult ale armenilor din lume, Sfânta Liturghie.

„Pentru mulți, această zi este doar un prilej de a petrece, de a dărui sau a primi cadouri, ospățul și distracția fiind pe primul loc“

Cu acest prilej a fost citit și mesajul Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România,
care a îndemnat credincioșii să conștientizeze cu mintea și cu sufletul
vestea cea minunată a Nașterii Domnului care trebuie să fie lumină
călăuzitoare pentru toți credincioșii. „De mai bine de două milenii,
pentru mare parte a omenirii, participarea la acest praznic, trăirea
tainei acestei zile se dovedesc pur formale, fățărnicie ascunsă sub
haine de sărbătoare, fără ca cei în cauză să simtă cu adevărat
însemnătatea acestei taine pentru mântuirea oamenilor! Pentru mulți,
această zi este doar un prilej de a petrece, de a dărui sau a primi
cadouri, ospățul și distracția fiind pe primul loc, unii fiind chiar
încredințați că marcând în acest mod ziua de sărbătoare fac toate cele
de trebuință pentru a-și asigura mântuirea“.

În aceeași notă, preotul paroh al Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanța, Oshakan Khachatryan, s-a adresat credincioșilor în predica sa de Crăciun: „Dar oare, pe lângă mesele îmbelșugate și atmosfera încărcată, nu pierdem spiritul acestei sărbători? Oare ne amintim de El și Îl păstrăm în sufletul nostru pe Acela care atât de mult ne-a iubit și pentru a ne curăța de păcate a venit pe lume, fiind nevinovat a fost crucificat, a murit însă a treia zi a înviat, devenind astfel calea luminoasă către mântuire“.

Lumina stelei călăuzitoare, în casele credincioșilor

Sfânta Liturghie oficiată în Ajunul Crăciunului se numește Giărakaluiț, de la „giarak“, care se traduce prin „a aprinde candela“. Cu acest prilej, la finalul slujbei din Ajun, credincioșii au luat lumină de la lumânările aflate în Sfântul Altar și au dus-o acasă. Aceste lumânări, simbolizând steaua strălucitoare care i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii lui Iisus Hristos, au luminat masa tradițională de Ajun a armenilor din care nu trebuie să lipsească orezul cu stafide, simbolizând întreaga omenire (orezul) și credința creștină (stafidele), preparate din pește, vinul roșu și verdețurile. Aceste alimente se regăsesc și a doua zi, pe masa de Crăciun.

Duminică, 6 ianuarie, după oficierea Sfintei Liturghii, la Biserica Armeană „Sfânta Maria“ din Constanța, a avut loc sfințirea apei, care a fost apoi oferită credincioșilor, după care membrii comunității armenești de la Marea Neagră au participat la masa de Crăciun, organizată la Hotelul Ibis.

Mirela STÎNGĂ

citește tot articolul pe culturaconstanta.ro