Eduard Antonian

Zadig Mouradian din nou in Romania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

AMA 09 este anul mondial al astronomiei 2009. O sarbatoare pe plan mondial a astronomiei si a sensului in zadig-mouradiandezvoltarea culturii si stiintei. Acest eveniment a fost ocazionat de aniversarea a 400 de ani de la inventia lunetei astronomice de catre ilustrul Galileo Galilei. Tematica acestui eveniment a fost „Universul, descoperiti-i misterele!“ si a constat in stimularea interesului publicului, in special al tinerilor, pentru astronomie.

In cadrul acestor manifestari AMA 09, Romania a fost onorata sa gazduiasca citeva activitati. Astfel ne-a vizitat din nou astronomul si savantul Zadig Mouradian, armean originar din Romania, actualmente director de cercetare la Observatorul Astronomic din Paris. Nascut in 1930 in Rom`nia, absolvent al Facultatii de Matematica si Fizica a Universitatii din Bucuresti (stabilit de aproape cinci decenii in Franta), cu un doctorat la Sorbonna, membru al celor mai importante asociatii internationale de astronomie, Zadig Mouradian si-a dedicat intreaga sa activitate studiului Soarelui. Printre descoperirile sale cele mai importante se afla punerea in evidenta a trasportului de materie dinspre cromosfera spre coroana solara sau „efectul Mouradian“ al grosimii optice a liniilor spectrale.

Prezenta sa in Romania a debutat cu o conferinta la simpozionul intitulat Reintoarcerea din spatiu (4-5 decembrie) organizat de catre Colegiul Tehnic de Aeronautica „H. Coanda“ Bucuresti. A urmat apoi in data de 8 decembrie, la Sala Elvire Popesco a Institutului Cultural Francez in acelasi context AMA 09, la initiativa ICF din Bucuresti in colaborare cu Institutul Astronomic al Academiei Rom`ne o noua conferinta prezidata de catre astronomul nostru intitulata Cuplul Soare-Pamint, bucurindu-se de un deosebit interes din partea spcialistilor prezenti.

In incheiere ar mai trebui mentionat ca, in 2006, tot in Rom`nia, Zadig Mouradian a organizat la Sinaia impreuna cu aceleasi institutii pentru prima oara in lume un atelier de lucru inainte de o eclipsa totala de soare.

P.S. Ca o sugestie personala, daca imi este permis, oare domnul Zadig Mouradian nu ar merita Pemiul Uniunii Armenilor din Romania?