Elena Chobanyan

YBoard-ul invenția unui compatriot din SUA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

rubik-yegoryan

Astăzi este aproape imposibil de imaginat viaţa fără tehnologia care ne facilitează multe din activităţi.  Din această categorie face parte și YBoard-ului realizat de Rubik şi Hayk Yegorian, care de ceva timp activează în SUA.

 Autor: Domnule Yegorian, de ce şi cum aţi ajuns la crearea  acestui nou concept de Touch Screens denumit YBoard?

Rubik: În 2006 fiul meu Hayk, a început să studieze la una din cele mai mari universităţi din America, MIT (Massachusetts Institute of Technology) iar după câteva luni i-a venit ideea să creeze această nouă tehnologie din categoria Touch Screens pe care a denumit-o YBoard. Astfel am  realizat, împreună, o tablă electronică de tip LCD care face  posibil să scrii iar informaţia existentă o poți muta pe ecran doar printr-o atingere a  degetelor. Ba mai mult, această tehnologie va putea fi un calculator, televizor, cameră de filmat, aparat de fotografiat, album foto, care va avea de asemenea jocuri şi alte funcţii. Aşadar, în perioada 2006-2008 am dezvoltat proiectul respectivă şi am creat YBoard-ul.

Autor: Nu aveaţi temeri, că acest concept  nu va fi apreciat de public sau specialişti?

Rubik: Nu. Eram siguri, că YBoard-ul va fi o adevărată revoluţie în domeniul tehnologiei. Astfel, din noiembrie, 2009 am trimis acest proiect mai multor companii, cum ar fi Apple, Samsung, Toshiba, Sharp, Microsoft, Google, HP etc. şi le-am propus să creăm împreună YBoard-uri, iar în 2011 am realizat un video de prezentare pentru a fi disponibil tuturor producătorilor interesați.

Autor: Ce este  în realitate YBoard-ul?

Rubik: Este un ecran mare şi subţire de tip Touch LCD, ce cuprinde toate funcţiile  dispozitivelor moderne. El poate fi adaptat la tablete, telefoane şi computere Touch Screen dar programul este diferit față de actualele tehnologii. Adică în YBoard există soluții de inginerie care cresc sensibilitatea la atingerea ecranului cu degetele. (vezi video)

Autor: Ce dificultăţi aţi întîmpinat la crearea YBoard-ului?

Rubik: Singura dificultate a fost de natură financiară pentru a pune în practică prototipul  creat. De aceea l-am prezentat  abia în 2009 publicului şi companiilor cu resurse financiare.

Autor: Şi care a fost reacţia?

Rubik: Au fost pozitive.  Din 2010 multe companii au început să producă tablete şi televizoare de tip Smart. Suntem siguri, că în viitorul apropiat toate dispozitivele înzestrate cu funcţiile de tablă-televizor-computer–tabletă-touch screen ale YBoard–ului se vor regăsi pe o piaţă mare, sub diferite denumiri.

Autor: Ce scop are acest dispozitiv multifuncțional?

Rubik: Scopul nostru este realizarea unei table electronice, pe care să poți  lucra atît  formule matematice, texte, grafice, fotografii şi videouri (2-D, 3-D), dar, în acelaşi timp, să fie utilizat ca un calculator sau televizor cu un imens ecran. YBoard-ul poate fi utilizat în şcoli, universiţăţi, medicină, bănci, structurile de poliţie, guvernamentale, militare, instituţii financiare etc. În viitorul apropiat YBoard-urile vor pătrunde în toate domeniile, uşurînd munca, iar oamenii vor economisi timp, bani şi vor fi mai bine informaţi.

download

Autor: YBoard-ul este scump sau fiecare om poate face rost de el?

Rubik: La început acesta va fi foarte scump, apoi va deveni disponibil tuturor.

Autor: În afară de Yboard aveţi alte proiecte?

Rubik: Dacă se vor găsi parteneri de afacere cu mari posibilităţi financiare, voi înfiinţa o companie de YBoard, care se va ocupa de dezvoltarea acestui tip de dispozitive. Cred că va putea să devină cu timpul o companie cunoscută. În afară de aceasta am o dorinţă mare să ajut şcolile din Armenia pentru digitalizarea întregului sistem de educaţie, dacă guvernul Armeniei va dori să furnizeze  banii necesari şcolilor.

Autor: Astăzi există aproape orice în afară de ce? 

Rubik: Lipsesc mai multe, căci doresc de la viaţă mai mult decât am, dar întotdeauna simt lipsa timpului pentru realizarea proiectelor mele.

Autor: Iar ca plus ce aveți?

Rubik: Ca plus sunt ideile mele, ce apar în fiecare secundă, dar nu toate reuşesc se fie realizate din motive financiare.

Autor: Cum poate omul să devină fericit şi să facă fericiți și pe ceilalţi?

Rubik: Să devii fericit poţi fi prin completarea a trei zone: intelectul, emoţional şi comunicativ, iar să faci fericit pe altul poţi numai prin dragoste, putere, voinţă, sinceritate, modestie şi transmiterea enegiei pozitive. Eu mă consider un om norocos şi fericit.

 Elena Ciobanyan

  • Rubik Yegorian a terminat şcoala de fizică-matematică din Erevan, apoi Facultatea de fizică a Universităţii din Erevan. Lucrarea de doctorat a realizat-o la Sankt-Petersburg, iar acum este profesor de matematică şi fizică în SUA. S-a remarcat în domeniul fizicii teoretice a cercetării particulelor elementare şi cromodinamica cuantică, a scris peste 50 de articole, lucrări şi continuă să lucreze la manualele şcolilor şi Universităţilor din SUA (au fost deja publicate 5 manuale).