Mihai Stepan Cazazian

WASHINGTON | Întâlnirea ministrului de externe al Armeniei și a secretarului de stat al SUA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 2 mai, ministrul de externe al Armeniei Ararat Mirzoyan, care se află în Statele Unite într-o vizită de lucru, a avut o întrevedere cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.

Ararat Mirzoyan și-a felicitat omologul său cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Armenia și Statele Unite și a felicitat nivelul existent de dialog politic dintre Armenia și Statele Unite.

S-a subliniat că de-a lungul anilor părțile au stabilit un parteneriat solid bazat pe valorile comune ale democrației, protecția drepturilor omului și statul de drept. Ararat Mirzoyan a subliniat sprijinul oferit de Statele Unite Armeniei pentru consolidarea democrației, dezvoltarea durabilă și lupta împotriva corupției. Anthony Blinken, la rândul său, a apreciat foarte mult reformele democratice implementate în Armenia și a subliniat sprijinul continuu al părții americane pentru acestea.

Ambele părți au subliniat importanța reluării lucrărilor comune în cadrul Dialogului Strategic Armenia-SUA, a cărui sesiune finală va avea loc pe 3 mai la Washington.

Au fost discutate perspectivele de dezvoltare a cooperării în domenii de interes comun. Ministrul de Externe al Armeniei a subliniat necesitatea aprofundării legăturilor comerciale și economice cu Statele Unite, subliniind că există oportunități tangibile de extindere a cooperării armeano-americane în domeniile înaltei tehnologii și informaționale, energie, finanțe, bancar, aviație civilă, economie verde si altele.

Ararat Mirzoyan a apreciat foarte mult poziția de principiu a SUA cu privire la recunoașterea genocidului armean, a menționat importanța declarației președintelui american Joe Biden cu privire la comemorarea genocidului din acest an, care reafirmă angajamentul SUA față de acțiuni umanitare și principiile drepturilor omului.

Părțile au abordat, de asemenea, problemele securității și stabilității internaționale și regionale.

Partea armeană a prezentat situația din regiunea Caucazului de Sud și poziția Armeniei față de procesele care vizează instaurarea păcii și stabilității regionale. Interlocutorii au făcut schimb de idei cu privire la începerea negocierilor dintre Armenia și Azerbaidjan pentru un acord de pace cuprinzător. Ministrul de Externe al Armeniei a subliniat importanța eforturilor de mediere ale SUA care vizează soluționarea pașnică a conflictului din Nagorno-Karabakh în calitate de țară copreședintă a Grupului OSCE de la Minsk.

Ararat Mirzoyan l-a informat pe Anthony Blinken despre acțiunile Azerbaidjanului menite să creeze o criză umanitară în Arțakh și să supună Nagorno-Karabakh-ul unei curățări etnice complete.

În contextul problemelor umanitare rezultate din războiul de 44 de zile declanșat de Azerbaidjan împotriva Nagorno-Karabakh, s-a subliniat necesitatea repatrierii prizonierilor de război armeni și a altor ostatici și păstrarea moștenirii culturale și religioase armene în teritoriile aflate sub controlul Azerbaidjanului.

În cadrul întâlnirii s-a făcut referire la implementarea acordurilor privind înființarea Comisiei pentru Demarcarea și Securitatea Frontierei.

Ministrul Mirzoyan l-a informat pe interlocutor și cu privire la evoluția procesului de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Turcia, subliniind disponibilitatea părții armene de a stabili relații diplomatice cu Turcia și de a deschide granița. Secretarul Blinken a remarcat că Statele Unite susțin pe deplin normalizarea relațiilor dintre Armenia și Turcia și apreciază eforturile constructive ale Armeniei în acest proces.

La sfârșitul întâlnirii, Ararat Mirzoyan și Anthony Blinken au semnat un memorandum de înțelegere reciprocă privind „Cooperarea în domeniul energiei nucleare civile” între Armenia și Statele Unite.

după https://www.mfa.am