Mihai Stepan Cazazian

Vosganian: Comunitatea armeană din România, neliniştită de declaraţiile lui Băsescu din Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


 

Armenii din România îşi exprimă “neliniştea şi nedumerirea” în legătură cu declaraţiile preşedintelui României pe parcursul vizitei sale în Azerbaidjan, pe tema Nagorno-Karabah, a afirmat preşedintele Uniunii Armenilor, notează NewsIn.

Varujan Vosganian a scris, pe blogul personal, că armenii “se limitează, în Săptămâna Mare, să-şi exprime neliniştea şi nedumerirea”, iar poziţia oficială a comunităţii armene va fi prezentată săptămâna viitoare.

“România apreciază în cel mai înalt grad răbdarea, decenţa cu care Azerbaidjanul negociază problema Nagorno-Karabah, lucru pe care îl apreciem şi la Armenia. Am vrea să vedem că se fac progrese în această direcţie, pentru că România a fost preocupată de evoluţia conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre, fiind conflicte în imediata apropiere a frontierelor noastre şi într-o zonă de securitate a României, a Uniunii Europene, a NATO. Orice rezolvare însă, trebuie să plece de la principiile dreptului internaţional care vizează neafectarea integrităţii teritoriale a vreunui stat.

Sperăm că acestea sunt principiile pe care se vor rezolva problemele legate de Nagorno-Karabah: integritatea teritorială a Azerbaidjanului şi respectarea dreptului internaţional, ca de altfel şi respectarea drepturilor minorităţilor, dar în interiorul statelor suverane“, a declarat  preşedintele Traian Băsescu la Baku.

Viceministrul armean de externe, Şavarş Kocearian, a spus că declaraţiile lui Băsescu la Baku, cu privire la soluţionarea conflictului Nagorno-Karabah, sunt în contradicţie cu poziţia comunităţii internaţionale, poziţia OSCE şi UE, declaraţiile adoptată la reuniunile ministeriale din Helsinki, Atena, Almati, de la summitul de la Astana, precum şi declaraţia comună a lui Medvedev, Obama şi Sarkozy din Aquila, potrivit cărora statutul Nagarno-Karabah trebuie stabilit pe baza voinţei liber exprimate, potrivt news.am, citat de NewsIn.

Republica Nagorno-Karabahk, Artsakh dupa denumirea ei armenească, este din anul 1991 o ţară independentă, creată pe teritoriul istoric armenesc cu populaţie armeană.

Nagorno Karabakh a fost timp de 70 de ani  Regiune Autonomă sub jurisdicţia RSS Azerbaidjan, oferită  în anul 1923, împreună cu o alta provincie armenească Nakhicevan, de către Stalin.

Băsescu a efectuat luni 18 şi marţi 19 aprilie o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitaţia omologului său, Ilham Aliev. Cei doi au semnat luni, la Baku, Planul de acţiune comună pentru aplicarea Parteneriatului strategic între Azerbaidjan şi România.

22 aprilie 2011

2 Responses to Vosganian: Comunitatea armeană din România, neliniştită de declaraţiile lui Băsescu din Azerbaidjan

 1. gugush April 27, 2011 at 12:35 pm

  1/ Atata timp cat Basescu are probleme iredentiste la el acasa, el nu poate lua o pozitie favorabila Nagorno.Karabahului impotriva Azerbaigeanului/ Basescu a procedat la fel si in ncazul Kossovo.
  2/ Asta nu inseamna insa ca el sa ocoleasca o cale diplomatica ce ii era deschisa de deciziile si pozitiile in problema NK la care au ajuns indelungatele negocieri in comitetele, comisiile si organismele UE, de care Basescu ar fi trebuit sa aibe cunostinta, macar cu o zi inaite de a lua avionul spre Baku.

 2. Krikor Krikorian April 27, 2011 at 11:25 pm

  Cum ar fi daca Presedintele Armeniei s-ar duce la Budapesta si are declara ca fosta Regiune Autonoma Maghiara apartine Ungariei.
  Asi sfatuii pe Dl Basecu sa conspecteze cartile istorie si char istoria Roamaniei
  RUSINE