Redactor

Vosganian – Comunitatea armeană din România este cel mai bine tratată dintre toate comunităţile armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat, sâmbătă 13 august, la Suceava că în România comunitatea armeană are cea mai bună poziţie în raport cu orice comunitate armeană de pe glob, iar Suceava este singurul loc unde armenii au construit cele mai multe biserici şi mănăstiri.
“În România, comunitatea armeană, are cea mai bună poziţie în raport cu orice comunitate armeană de pe glob. Nu există nicăieri un tratament atât de prietenos faţă de comunitatea armeană cum e în România”, a spus, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian.
El a spus că România este singura ţară care oferă drepturi politice comunităţii armene, este singura ţară în care comunitatea armeană ca atare este reprezentată în parlament de un deputat cu drepturi depline.
De asemenea, preşedintele Uniunii Armenilor din România (UAR) a spus că România este singura ţară care include în legea bugetară susţinerea minorităţilor şi este singura ţară în care preoţii armeni sunt salarizaţi şi unde capul Bisericii ortodoxe are rang diplomatic şi este asimilat cu secretarii de stat.
“Nu există nicio altă ţară în lume în care Guvernul să fi făcut atâtea eforturi pentru conservarea patrimoniului armenilor”, a spus Vosganian.
El a mai spus că Suceava este locul din lume unde armenii, în afara ţinuturilor istorice şi locurilor sfinte, au construit cele mai multe biserici şi mănăstiri.
“Nu există în lume, de la New York şi Los Angeles până la Paris şi Buenos Aires vreun loc în care armenii să fi construit trei biserici şi două mănăstiri. De altminteri nu există niciun loc în afara ţinuturilor istorice şi ale locurilor sfinte în care armenii să fi făcut mănăstiri. Locul acesta are o rezonanţă istorică cu totul excepţională. Este singurul loc din diaspora care este loc de pelerinaj pentru credincioşii de toate etniile. Suceava, din această perspectivă, trebuie să fie mult mai cunoscută”, a spus Varujan Vosganian.
El a menţionat că în 2012, când se vor sărbători 500 de ani de la construcţia Mănăstirii Hagigagdar din apropierea Sucevei, vor fi numeroase evenimente la care vor participa armeni din întreaga lume.
Vosganian a mai spus că este posibil ca mănăstirile armene Zamca şi Hagigadar să aibă din nou călugări şi călugăriţe.
Varujan Vosganian a participa la Mănăstirea Zamca din Suceava, la tabăra de vară a tinerilor armeni în cadrul căreia au loc conferinţe cu teme privind istoria Armeniei, cultura armeană, Biserica Armeană, dar şi genocidul, trecutul şi viitorul comunităţii armene din România.
Preşedintele Uniunii Armenilor din România consideră că această tabără trebuie să devină un loc de întâlnire a tinerilor din întreaga diasporă.

dupa OBIECTIV