Redactor

Volumul „Agatha Nicolau – Din Dragoste“…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

coordonat de Anaid Tavitian a fost lansat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța

Uniunea Armenilor din România – Sucursala Constanţa a organizat în data de 18 iunie  lansarea  cărții „Agatha Nicolau – Din Dragoste”, coordonat de Anaid Tavitian. Acțiunea a avut loc la  Biblioteca Județeană IN Roman din Constanța.

În cadrul acestui eveniment au vorbit  dr. Mihaela Corina Apostoleanu, Steliana Bajdechi, dr. Liviu Merdinian – președintele Uniunii Armenilor din România – Sucursala Constanța. 

Dr. Corina Mihaela Apostoleanu a spus că a fost impresionată de stilul ambelor autoare, care merg foarte bine împreună și se completează. „Am observat ironia fină cu care Agatha Nicolau privește acea perioadă. Această ironie străbate paginile care povestesc despre primele etape ale vieții. Dintre roluri greu alegi unul. Toate vorbesc despre talentul pus de Agatha Nicolau pe scenă. Anaid Tavitian a spus că această carte a fost scrisă din dragoste“ – a precizat Corina Mihaela Apostoleanu. 

Sala de festivități a fost plină cu admiratori ai Anaidei Tavitian, oameni de cultura, veniți sa fie aproape de legende ale teatrului romanesc. Este un volum cu date personale, date artistice ale actritei Agatha Nicolau, prietenă de o viață a lui Anaid Tavitian. ”Cele două autoare și-au dorit de fapt să transmită emoție“ – a mai precizat Corina Apostoleanu care s-a arătat emoționată de stilul intervievator al lui Anaid și stilul vivace al Agathei Nicolau, ele completându-se foarte bine. 

Cartea este importanta și pentru cei prezenți, și pentru cei din generațiile următoare. Pentru că este o carte care interesează și va interesa întotdeauna – a mai menționat Corina Apostoleanu. 

Steliana Bajdechi a spus la rândul ei că este prietenă cu Anaid și știe că toate cele sase cărți ale ei sunt despre trecut, dar și despre viitor. Că prețuiește oamenii de cultură. Despre această ultimă carte spune că este ca un roman de dragoste pentru teatru.

Steliana Bajdechi i-a mulțumit  lui Anaid Tavitian pentru invitația de a participa la eveniment.  „Am avut plăcerea de a cunoaște cărțile lui Anaid înainte de a fi tipărite. Toate cele șase cărți sunt despre trecut, un trecut pe care Anaid știe să îl reconstituie foarte bine. Sunt cărți despre trecut, dar pentru viitor. Pentru a ști noi toți și generațiile viitoare ce s-a întâmplat“ – a precizat Steliana Bajdechi.  

“Pentru doamna Agatha Nicolau teatrul înseamnă dragoste. Și ce dovada mai mare de dragoste poate fi decât  prezența dvs numeroasă în sală”. – a precizat Anaid Tavitian. 

Agatha Nicolau povestește că totul a pornit de la un telefon de la “spiridușul intelectual” Anaid care i-a propus să își scrie memoriile. Și a acceptat pentru că orașul Constanța este locul în care s-a remarcat ca actriță, a născut, s-a realizat artistic, locul în care atâtea etnii trăiesc în pace și armonie. Așa că a răspuns propunerii spiridușului intelectual și s-a pus pe scris în timpul pandemiei.I-a mulțumit, în mod deosebit lui Anaid Tavitian pentru că a impulsionat-o să își pună viața pe hârtie.

Invitații au asistat și la un recital susținut de studenți ai Universității Ovidius Constanța, Facultatea de Arte, clasa prof. Vasile Gherghilescu, lector Clara Ghiuvelechian, asistent Daniela Dumitrescu. 

Au interpretat studenții Betty Blumetti, Tudor Ciobotea, Marius Costea, Laurențiu Cotan, Andreea duță, Teodora Parpală, Leticia Țuțuianu, Constantin Stoichiță și Ștefania Trofin. 

Evenimentul a fost prezentat de actorul Dan Cojocaru. 

Daniela MOLDOVEANU

m.ziuaconstanta.ro

Foto: facebook/Biblioteca Județeană Constanța