Mihai Stepan Cazazian

Vizită

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Ah, nu… Nu e vorba despre schiţa lui Caragiale! Nu! Nicidecum!

 Vorbim despre faptul că sediul UAR Suceava a început să-şi deschidă porţile şi braţele pentru prieteni din ţară şi din străinătate.

  Asemenea prieteni au sosit din Germania la sfârşitul lunii septembrie a.c. domnul Ortfried Kotzian este istoric şi a fost directorul Casei Germanilor din Răsărit, cu sediul la München/Bavaria, iar domnul Luzian Geier a fost jurnalist, cercetător la Institutul Bukowina din Augsburg/Schwaben şi redactor-şef al ziarului Südostdeutsche, dedicat bucovinenilor de pretutindeni.

Însoţiti de domnul Ioan Foit, preşedintele UAR Suceava, şi de doamna Antonia Maria Gheorghiu, preşedinta Forumului German Regional din Bucovina, mai bine de o jumătate de zi a fost dedicată vestigiilor armenimii sucevene.

Domnul Kotzian a precizat că nu este important cât de numeroasă este o comunitate, ci activitatea pe care o desfăşoară. Domnul Geier a adăugat o menţiune importantă: Uniunea Europeană se apleacă cu atenţie asupra comunităţilor puţin numeroase, căci este foarte interesată să păstreze moştenirea culturală, în contextul promovării regiunilor şi a specificului lor.

                        Urmează să se pună bazele unui parteneriat între UAR Suceava şi Institutul Bukowina din Augsburg, prin Universitatea din Augsburg/Schwaben, care va avea drept scop promovarea moştenirii culturale armeneşti, alături de celelalte etnii bucovinene. Mai ales că ziarul Südostdeutsche a menţionat încercările urmaşului lui Michael Kapri de a înscrie capela armeano-catolică de la Iacobeşti pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. Suntem convinşi că parteneriatul va fi unul de succes, durabil.

Corina DERLA

Suceava, octombrie 2017