Mihai Stepan Cazazian

Vizita unui prieten: Varujan Vosganian în New York

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

!cid_1_3298701820@web141703_mail_bf1_yahoo
În ultimile zile ale lunii mai comunitatea armeană din New York a avut deosebita plăcere de a avea în mijlocul ei un vechi prieten din București, un prieten apreciat de membrii comunității, un prieten cu care romanahayi de pretutindeni se mândresc, pe Varujan Vosganian. Nu i-am prezentat nici funcțiile și nici titlurile deorece pentru noi romanahayi el este simplu Varujan, Varujan Vosganian, pentru a-l distinge de celălalt Varujan, de deputatul Varujan Pambuccian. Pentru cei nefamiliarizați cu persoana lui, care vor să-i cunoască meritele, calificarea, pozițiile ocupate pot apela la paginile stufoase ale internetului, de unde vor afla că de aproape un sfert de veac este președintele Uniunii Armenilor din România, că este Senator de Iași, că a deținut pînă nu de mult funcția de Ministru al Economiei și Finanțelor, că este purtător de ordine și medalii, printre care decorații acordate de Catolicosul Tuturor Armenilor și de Președintele Armeniei, că este poet și scriitor de reputație, autorul uneia dintre cele mai distinse lucrări al secolului XXI dedicate istoriei poporului armean: Cartea Șoaptelor, volum best-seller în România și alte țări, carte propusă de Uniunea Scriitorilor din România, de Uniunea Scriitorilor din Armenia și de Asociația de limbă ebraică din Israel, pentru Premiul Nobel pentru Literatură, și încă câte…
Varujan Vosganian a venit la New York ca invitaț al Institutului Cultural Român pentru a participa și reprezenta România la Book Expo America 2014.
Vizita lui Varujan a fost scurtă, de patru zile (27-30 mai), dar suficientă pentru ca romanhayi newyorkezi să-l cunoască mai bine, să-i cunoască Cartea Șoaptelor, să afle despre activitatea UAR-ului, despre rudele și prietenii lor din țară, să afle despre activitatea armenilor din Erevan, din lume.

varG

În scurta perioada cât a rămas în New York, Varujan Vosganian a avut o agendă încărcată. În prima zi el a vizitat Catedrala Surp Vartan, Complexul Diocesian și Centrul de Informare Krikor și Clara Zohrab cu bogata bibliotecă de manuscrise, cărți și periodice armenești, iar în seara aceleiași zile a fost invitatatul bisericii Surp Sarkis din Dougleston. Acolo, în sala de recepție a bisericii el s-a întâlnit și întreținut cu un număr însemnat de prietenii și conaționalii romanahayi din New York. Prezenți la întîlnire au fost Arhiepiscopul Oshagan Choloyan, Episcopul Anoushavan Tanielain, Preotul Nareg Terterian și Doamna Ioana Gabriela Costache, consulul General al Românie la New York. A fost o seară plăcută cu atmosferă caldă în care Varujan a povestit multe, despre viața comunității armene din București, din România, despre pregătirile din Erevan cu ocazia comemorării centenarului Genocidului, despre eforturile depuse de UAR pentru recunoașterea Genocidului Armean în România, despre cartea Cartea Șoaptelor cu traducerile și prezenatările ei în peste zece limbi și țări.
Ziua următoare a avut loc în sălile Javits Center din New York Book Expo America 2014, la care România a participat, în premieră, cu un stand propriu, național, tutelat de Institutul Cultural Român. La acest Book Fair, România a fost reprezentată de Varujan Vosganian, vice-președintele Uniunii Scriitorilor din România, exponent al literaturii române moderne, ambasador cultural de talie internațională care, împreună cu distinsa scriitoarea Doina Uricariu, a prezentat publicului american literatura română contemporană.
Tot în ziua aceea, seara, în Sala Auditorium a Institutului Cultural Român din Manhattan, în prezența unei alese audiențe, din care un segment important îl formau armenii, Varujan Vosganian s-a întâlnit cu intelectualitatea română din New York și a prezentat două dintre ultimele sale romane, volumele Cartea Șoaptelor și Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, prima dedicată poporului armean, a doua celui român, împletind astfel creația artistică cu dubla identitate națională, armeană și română. La început Vosganian a oferit asistenței episoade din volumul Cartea Șoaptelor, roman cu subiect foarte aproape de sufletul său, care tratează destinul propriei sale familii, suferințele armenilor refugiați în România, tragedia nației armene. Roman cu sute de personaje și zeci de povestiri reale impletește adevărul istoric cu simbolismul, relevând traumele Genocidului Armean început în timpul Imperiului Otoman, finalizat de Republica Ataturkiană Turcă. Prelegerea lui Vosganian a continuat cu expuneri din ultimul său volum Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, a prezentat secvențe din roman, și a indicat că lucrarea ar putea reprezenta un început de Cartea Șoaptelor pentru istoria poporului român. Întînirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri și semnări de autografe. La întîlnire au fost prezente Doamnele Doina Uricariu, directoarea ICR din N.Y., Simona Miculescu, Ambasadorul Misiunii Permanente Române la ONU și Ioana Gabriela Costache, Consulul General al României la New York.
Expunerea lui Vosganian a fost profundă și convingătoare, a împresionat audiența și a făcut ca armenii din sală să realizeze că armenii din România nu ar fi putut avea un ambasador mai competent, un luptător mai dârz pentru recunoașterea Genocidului Armean, decât în persoana lui Varujan Vosganian.
Să amintim că acum un deceniu, directorul cultural al Institutului Cultural Român din New York a fost conaționalul nostru, prestigiosul scriitor Bedros Horasangian care prin acțiunile culturale realizate a ridicat prestigiul României în Statele Unite.
La toate aceste întrevederi Vosganian a fost însoțit de Alister Ian Blyth traducătorul în limba engleză a cărții Cartea Șoaptelor. Alister Ian Blyth este unul dintre cei mai prestigioși traducători contemporani de limba engleză, autor al versiunilor în limba engleză al unor lucrărilor de excepție, dintre care remarcăm volumele semnate de Andrei Pleșu și Neagu Djuvara. Conform promisiunilor sale, ediția engleză a volumului Cartea Șoaptelor va fi terminată la sfârșitul anului 2014.
În utima zi de ședere în New York, Varujan a dorit să se întâlnească încă odată cu prietenii din New York. Și care ar fi putut fi locul cel mai potrivit pentru aceasta decât Prăvălia Baruir, centrul cultural, consulatul neoficial din New York  al armenilor din România, care în anul 2016 va serba semicentenarul.

107 (2)
La Baruir, în cămăruța din spatele prăvăliei cu pereții decorați cu fotografii din istoria prăvăliei, de la vizita lui Varujan din anul 2007 și fotografiile lui Cher și Kim Kardashian, Varujan s-a întâlnit cu un grup restrîns de prieteni. Acolo, la un pahar de vorbă a povestit de unele și altele, printre care de vizita sa oficială la Istanbul, de întâlnirile de-a lungul timpului cu reprezentanții guvernului turc. Varujan nu a uitat să telefoneze și să vorbească cu prietenii care nu au putut fi prezenți la întâlniri, cu Nonu Kricorian, cu Kricor Chibarian, cu Hagop Andonian, urându-le sănătate și gânduri bune. După câteva ore de taclale și de urări de bine s-a îndreptat spre Aeroport cu destinația Madrid, transformând zicala, care de ani circula în Prăvălia Baruir: Londra-Paris-Erevan  în Erevan-New York-Madrid!
În încheiere, să arătăm că în organizarea acestor întâlniri un merit deosebit l-au avut membrii romanahay din conducerea bisericii Surp Sarkis, dar în special frații Seco și Miche Nersessian care l-au însoțit pe Varujan în tot timpul șederii la New York.
Un prieten newyorkez!