Mihai Stepan Cazazian

Vizita PS Episcop Datev Hagopian la Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

botosani 1.jpeg

Împreună cu Viorica Popa, în cimitirul confesional din curtea bisericii Sf. Maria din 

În această săptămână,  P.S. Datev Hagopian împreună cu P.C. Pr. Vicar Kricor Holca și cu P.C. Pr. Azad Mandalian au fost oaspeți ai parohiei din Botoșani.

Cu acest prilej conducerea Eparhiei Armene din România a evaluat lucrările de consolidare, reparații și amenajări interioare de la biserica Sfânta Bunavestire, de la cimitirul armean Eternitatea, realizate prin grija doamnei Emanuela Cocotă, descendentă din vechea familie Ferhat – Goilav.

Această familie bogată de armeni botoșăneni – înrudiți cu familia Manea și cunoscuți pentru contribuția importantă pe care au avut-o la construirea Teatrului Mihai Eminescu – a construit în cimitirul armean, în imediata apropiere a bisericii,  unul dintre cele mai frumoase monumente funerare, realizat la Viena în urmă cu mai bine de un secol de R. Streschnack.

Emanuela Cocotă a donat parohiei armene  din Botoșani peste 50.000 lei, sumă care ar putea fi chiar  mai mare după evaluarea finală a lucrărilor. În perioada postdecembristă, Donația Cocotă este a doua ca valoare pentru biserica armeană din Botoșani după Donația Ursachi, din anul 1992, când preotul din Geneva, un elev al fostului președinte al armenilor botoșăneni, profesorul Ștefan Iovanesian, a trimis banii cu care s-a cumpărat sediul actual al Parohiei.

PS Episcopul Datev a făcut o vizită – acasă – doamnei Cocotă și a hotărât montarea, pe zidul exterior al bisericii Sfânta Bunavestire, a unei plăci de marmură care să aibă inscripționate anul lucrărilor și numele donatorului.  Placa va fi dezvelită în luna august a acestui an, la sărbătoarea Sfintei Maria, când biserica Sfânta Bunavestire va fi resfințită. Astfel, biserica de la cimitir va fi a doua, după biserica Sfânta Maria  (în anul 2014) pe care P.S  Datev o va resfinți în Botoșani. Și așa cum a transmis la întâlnirea cu membrii Consiliului Parohial care a avut loc în paraclisul bisericii, Sfinția Sa este hotărât să resfințească și biserica Sfânta Treime, la care au început lucrări de consolidare.

Emoționantă a fost însă vizita episcopului în Muzeul Armean din Botoșani, deschis anul trecut în prezența unor înalte oficialități. Episcopul a așezat cu mîna lui acoperământul din altarul muzeului, câteva dintre piesele de colecție din vitrine, obiectele de cult vechi de peste două secole și cărțile și manuscrisele aflate în vitrinele-bibliotecă. Viorica Popa, cea care a avut inițiativa amenajării muzeului, i-a arătat episcopului un carnet vechi – dar foarte bine păstrat, în care au fost menționați preoții slujitori armeni din Botoșanii secolului trecut. Carnetul, păstrat în arhiva comunității armene locale, a aparținut lui Mesrob Baronian,  preot al bisericii armene din  Botoșani până în 20 aprilie 1948.  Atunci comunitatea armeană din Botoșani rămăsese fără resurse financiare pentru întreținerea preotului și episcopul Vazken (viitorul Patriarh al Tuturor Armenilor) îl trimite la Galați, de unde unchiul actualului arhimandrit Zareh Baronian s-a mai întors totuși  la Botoșani, slujind de câteva ori pe an  până în 1953.

Episcopul a hotărât pomenirea preoților menționați în lista Baronian la fiecare slujbă în biserică și a rostit o rugăciune de binecuvântare în altarul bisericii, după care s-a întreținut cu membrii consiliului parohial.

 Florin Simion Egner

Botoșani, 26 iunie 2015

 

botosani 4 .jpeg

Episcopul a așezat acoperămintele din altarul muzeului

botosani 5. jpeg

PS Datev, împreună cu Emanuela Cocotă, donatoare pentru biserica armeană din Botoșani

 

 

botosani 2.jpeg

botosani 6.jpeg

Episcopul așează cărțile în vitrina muzeului