Redactor

Vizita Preacuviosului Părinte Arhimandrit Datev Agopian în Romania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

„Poporul armean nu va muri niciodată. Văd că tinerii din generaţiile de acum sunt mai armeni decât suntem noi”. Acestă afirmaţie este parte din discursul pe care Preacuviosul Părinte Arhimandrit Datev Agopian, care acum slujeste în Olanda, l-a avut în Biserica armeană din Piteşti. O afirmaţie asemănătoare a facut şi la Bucureşti „Nu înţeleg de ce toată lumea spune că peste tot se închid uşile când e vorba de naţia armeană. Eu văd cum tocmai am deschis uşile a două noi biserici în Olanda”.

Este minunat să întâlneşti oameni ce vin cu aceste convingeri. Auzindu-l vorbind am avut bucuria unei prospeţimi de care cred ca este mare nevoie în comunitatea din România. Discursul l-a ţinut într-o „arevmâtahayeren”(armeană vestică) atât de limpede, încât şi cei ce nu au mai vorbit de mult timp limba armeană au spus că au înţeles ideile mesajului ce il transmitea.

Părintele Arhimandrit Datev Agopian s-a născut la Bagdad, în Irak. A urmat cursurile de teologie de la Ecimiadzin, fiind unul din discipolii Sanctităţii Sale Catolikosului Vasken I, cel ce s-a născut pe pământ românesc. Deoarece era un student eminent, a fost ulterior trimis să işi continue studiile teologice la Universitatea din Geneva, Elveţia. Când şi-a încheiat studiile, primul loc în care a fost trimis ca „soldat al Lui Dumnezeu” a fost Franţa. După aproximativ şapte ani – dacă am înţeles bine – a fost relocat în Olanda. Unul dintre motivele trimiterii sale în Olanda a fost acela că era nevoie de cineva care să cunoască limbile arabă, kurdă şi turcă, limbile vorbite de unii din armenii stabiliţi acolo. La acestea se adăugă şi cunoaşterea limbilor franceză şi engleză, dar şi flamandă, fiind de aproximativ 5 ani în Olanda. Pentru meritele sale, preacuvioşia sa este pe lista celor ce vor fi ordinaţi la rangul de episcop în luna octombrie a acestui an.

Pentru cei ce nu sunt în cunoştiinţă de cauză, menţionez că venirea preacuvioşiei sale pe plaiurile româneşti a avut loc datorită faptului că face parte din cei trei candidaţi propuşi de Sanctitatea Sa Catolikosul Karekin al II-lea la postul de şef al Bisericii Armene din România. O altă precizare: de acum înainte episcopia României se va despărţi de cea a Bulgariei şi deci va exista câte un srpazan(episcop) al fiecărei ţări, spre deosebire de cum a fost până acum.

Atât la Bucureşti, cât şi la Piteşti, pe timpul discuţiei directe cu comunitatea, au existat voci care l-au întrebat pe preacuviosul părintele Agopian, în cazul în care va fi numit în funcţie, cum se va raporta la şcoala armeană. Acesta a răspuns că are convingerea că nu există nici biserică dacă nu există şcoală armeană şi că acordă o mare importanţă şcolii. Deoarece referirea oamenilor s-a făcut şi în legătură cu faptul că slujba este în limba armeană şi puţini o înţeleg în întregime, preacuviosul părinte a precizat că este necesar să fie măcar auzită limba armeană şi slujba să fie, deci, în limba armeană. Cât despre înţelegerea „Badarak”-ului (Sfintei Liturghii) a spus că preacuvioşia sa este profesor de teologie şi că se va ocupa de răspândirea şi explicarea religiei armene între credincioşii săi, aşa cum a făcut timp de un an în Armenia când, seară de seară, timp de câte o oră a vorbit pe această temă la televiziune. A fost întrebat şi cum s-ar acomoda aici în cazul în care ar fi ales ca şef al Bisericii Armene din Romania şi, cu foarte mult calm şi bunăvoinţă a spus că el este un „soldat al Lui Dumnezeu” şi că acolo unde este trimis de Sanctitatea Sa Catolikos, el merge cu inima deschisă, nefiind, deci, legat de lucrurile pământeşti.

Aşa cum a spus domnul Varujan Vosganian, prezenţa preacuviosului părinte Agopian în România este şi un bun „schimb de experienţă” pentru comunitatea din  ţara noastră şi cea din Olanda. Astfel, aflând despre noi, părintele, la rândul său, ne-a împărtăşit despre armenii pe care îi are în păstorie în Olanda şi ne-a asigurat că le va vorbi şi lor, chiar duminica ce vine, despre vizita sa în România. Despre comunitatea din Olanda, am aflat că în oraşul Almelo, la Liturghie, duminica, sunt prezenţi în jur de 500 de credincioşi, lucru care este minunat, aş spune eu. Şi acolo există şcoală armenească de sâmbătă-duminică ce numără 120 de elevi. În plus, cum am menţionat mai sus, părintele arhimandrit a spus că urmează să se mai deschidă încă două biserici armeneşti. Există 20.000 de armeni în Olanda, iar o parte din tinerii armeni s-au constituit intr-o Asociaţie a tinerilor Bisericii armene.

Fiind întrebat despre impresiile cu care pleacă din România, a spus că a fost foarte plăcut impresionat de biserica pe care noi o avem în Bucureşti, dar şi de căldura comunităţii şi că îi pare rău când se gândeşte că nu se prea cunoaşte în lume despre comunitatea de aici. Ne-a asigurat că de acum, cunoscând preacuvioşia sa însuşi locurile, va vorbi despre ele celor ce-i va întâlni. A mai spus că anterior venirii, auzise legat de România de la Sanctitatea Sa Vasken I despre faimosul cuvânt „mămăligă”, iar în legătură cu locaţiile, despre Bucureşti şi Suceava.

Discursul părintelui arhimandrit Datev Agopian a fost foarte frumos şi aşa vrea să redau în continuare câteva din frazele pe care le-a spus. Ne-a împărtăşit că de multe ori şi-a pus întrebarea de ce armenii sunt răspândiţi în toată lumea, întrucât nu există colţ unde să nu găseşti armeni. Răspunsul l-a primit în urma rugăciunilor şi acesta este următorul: „Armenii sunt poporul Lui Dumnezeu, de aceea ei nu ţin de pământ şi deci pot exista oriunde”. În plus, „armenii sunt ca sarea în bucate. Aşa cum sarea dă gust mâncării, tot aşa armenii dau gust locului în care se aşează”. Despre natura omului, domnia sa a făcut următoarea afirmaţie: „Omul are două părţi ale sufletului: unul cu care vorbeşte direct cu Dumnezeu şi celălalt prin care se exprimă prin limba armeană. De aceea este necesar ca fiecare armean să cunoască şi limba armeană.”. Pentru a ne întări credinţa preacuviosul părinte a spus: „Omul care se roagă şi merge la biserică rămâne mereu tânăr. Este posibil să i se albească părul, dar sufletul îi rămâne mereu tânăr.”.

În Turcia, frumoasa mănăstire Ahtamar ce se află pe o insulă a lacului Van a fost restaurată din fondurile statului turc, iar pe 19 septembrie urmează să aibă loc un pelerinaj. Preacuviosul părinte Agopian a fost întrebat ce părere are de acest lucru şi dacă este periculos pentru armeni să vină la acest pelerinaj. Răspunsul preacuvioşiei sale a fost foarte senin şi optimist: „Eu voi merge!”. Deci, cei care vor să vadă această bijuterie a arhitecturii armene, până la noi hotărâri, pot participa la acest pelerinaj.

Impresia generală pe care părintele arhimandrit Datev Agopian a lăsat-o a fost una bună, toată lumea a apreciat că este un om blând şi deschis, deşi la Bucureşti a fost un fel de „barieră de comunicare”, întrucât nu a fost tradus discursul său, iar toate discuţiile ulterioare s-au purtat în limba armeană. În continuare, aşteptăm să-i cunoaştem şi pe următorii doi „candidaţi” ce urmează să vină: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nareg Berberian din SUA pe 1 august la Bucureşti şi Preasfinţia Sa Episcopul Nathan Hovhanissian din Armenia, pe 15 august, la Hagigadar. Abia în urma celor trei vizite comunitatea armeană din Romania va decide asupra alegerii sale. Până atunci, însă, ne bucurăm pentru vizita făcută de Preacuviosul părinte Arhimandrit Datev Agopian în România.

HASMIG DANIELIAN